Comisia Europeană a plătit 8,5 miliarde de euro în cea de-a treia tranșă de sprijin financiar către cinci state membre în cadrul instrumentului SURE, a anunțat marți Executivul UE.

Potrivit Comisiei, Belgia a primit 2 miliarde de euro, Ungaria 200 milioane de euro, Portugalia 3 miliarde de euro, România 3 miliarde de euro și Slovacia 300 milioane de euro.

Prin instrumentul SURE, Comisia acordă împrumuturi în condiții favorabile pentru a ajuta statele membre să acopere creșterea bruscă a cheltuielilor publice pentru păstrarea ocupării forței de muncă. Împrumuturile sunt utilizate pentru acoperirea costurilor legate direct de finanțarea schemelor naționale de muncă pe termen scurt și a altor măsuri similare pe care le-au pus în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, inclusiv pentru lucrătorii independenți.

Până acum, incluzând plățile efectuate marți, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde de euro în cadrul instrumentului SURE.

În total, România va beneficia de 4,1 miliarde de euro din cadrul acestui instrument, cele 3 miliarde primite marți reprezentând prima tranșă.

Instrumentul SURE poate oferi sprijin financiar de până la 100 miliarde de euro tuturor statelor membre.