Comisia Europeană consideră că, pentru moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României, date fiind incertitudinile mari determinate de pandemia de coronavirus.

Din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv, ca urmare a depășirii în 2019 a pragului privind deficitul prevăzut în tratatele Uniunii Europene.

În 2019, România a avut un deficit bugetar de 3,8% din produsul intern brut, peste nivelul maxim de 3% din PIB admis de regulile UE, amintește Comisia.

„Având în vedere gradul ridicat de incertitudine care persistă în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României. Comisia va reexamina situația bugetară a României în primăvara anului 2021”, se arată în comunicarea Executivului comunitar către Consiliu.

Comisia a prezentat miercuri pachetul de toamnă pentru politica economică, care include și comunicarea privind situația fiscală din România.

Autoritățile române și-au prezentat în septembrie raportul cu privire la acțiunile adoptate ca urmare a recomandării, iar raportul arată spre o deteriorare a finanțelor publice în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

În prognozele sale de toamnă, Comisia estimează că deficitul României va trece de 10% din PIB în 2020 și va continua să crească în anii următori.

De cealaltă parte, ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat miercuri că deficitul bugetar va urca la 9,1% din PIB, iar Guvernul va adopta curând cea de-a treia rectificare bugetară din acest an.