Comisia Europeana intalneste astazi, in cadrul unui seminar desfasurat la Bruxelles, coordonatorii a 18 proiecte-pilot de garantie pentru tineret. Proiectele-pilot reprezinta modalitati concrete de punere in practica a garantiei pentru tineret, de exemplu prin consolidarea legaturilor dintre angajatori si scoli si prin imbunatatirea sprijinului acordat tinerilor de catre serviciile publice de ocupare a fortei de munca. Romania prezinta Comisiei doua proiecte de acest tip

Proiectele Romaniei:

Proiect realizat in Judetul Alba: Job Cluburi

Pana in prezent, in cadrul proiectului, aui fost create 4 job cluburi care sunt active.

Concept Job Club:"Tinerilor, care constituie grupul tinta al proiectului, li se ofera posibilitatea constientizarii propriilor aspiratii, aptitudinilor profesionale si a importantei informatiilor de pe piata muncii. Ei invata cum sa redacteze un CV si o scrisoare de intentie, cum sa se prezinte la un interviu si cum sa capete mai multa incredere in fortele proprii. Serviciile de informare, consiliere profesionala si de mediere oferite in cadrul Job Club-urilor conduc la cresterea ratei de ocupare si implicit la imbunatatirea semnificativa a posibilitatilor financiare a populatiei, atragand dupa sine cresterea nivelului de trai."

90 de elevi cu varste intre 15 si 19 ani au fost implicati, pana in prezent, in proiect. Acestia au primit consiliere de la 16 traineri si au participat la un curs pe teme de antreprenoriat.

Mai multe informatii pe site-ul proiectului: www.cvact.ro.

Proiect realizat in judetul Neamt: dedicat tinerilor care urmeaza sa paraseasca sistemul institutional de protectie sociala.

Pana in prezent, 103 tineri au participat la identificarea nevoilor si pregatirea unui plan individual de intrare pe piata muncii.

Partenerii in proiect au realizat o baza de date cu documentele care le lipsesc acestor tineri, precum certificate de absolvire a cursurilor sau carti de identitate expirate, si au solicitat autoritatilor sa le reemita;

Toti angajatorii din judetul Neamt au fost informati despre proiect si au fost invitati sa gazduiasca tineri sau sa devina mentori pentru acestia.

Mai multe informatii, pe site-ul: https://www.youthguarantee.ccint.ro/

Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat, la Bruxelles: "Garantia pentru tineret reprezinta o reforma structurala care impune statelor membre imbunatatirea politicii lor de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor la toate nivelurile. Proiectele-pilot arata ca aceasta abordare functioneaza si aduce rezultate Garantia pentru tineret se dovedeste a fi reforma structurala din UE cel mai rapid pusa in aplicare. Comisia colaboreaza in mod direct cu toate statele membre pentru a asigura punerea in aplicare integrala si rapida a garantiei pentru tineret."

18 proiecte-pilot de garantie pentru tineret au fost lansate intre august si decembrie 2013 si fiecare se desfasoara timp de aproximativ 12 luni. Aceste proiecte sunt in prezent puse in aplicare in sapte tari: Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Romania, Spania si Regatul Unit. Scopul acestor proiecte este de a oferi statelor membre experienta relevanta practica pentru punerea in aplicare a garantiei pentru tineret la nivel national si pentru actiunile conexe prin intermediul Fondului social european si al Initiativei privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor.

Istoricul dosarului

La 22 aprilie 2013, Consiliul de Ministri al UE a adoptat oficial o Recomandare privind infiintarea unei garantii pentru tineret (a se vedea MEMO/13/152), pe baza unei propuneri facute de Comisie in decembrie 2012 (a se vedeaIP/12/1311 si MEMO/12/938), care a fost aprobata de Consiliul European din iunie 2013. In cadrul garantiei pentru tineret, statele membre ar trebui sa garanteze ca, in termen de patru luni de la terminarea scolii sau pierderea unui loc de munca, tinerii fie pot gasi un loc de munca adecvat pentru educatia, competentele si experienta lor, fie dobandesc educatia, competentele si experienta necesare pentru a gasi un loc de munca in viitor.

Toate cele 28 de state membre au prezentat planuri de punere in aplicare a garantiei pentru tineret si sunt pe cale sa adopte masuri pentru a-si infiinta sisteme de garantie pentru tineret (detaliile sunt disponibile aici). Cele 18 proiecte-pilot de garantie pentru tineret au fost infiintate/lansate in 2012, in urma unei solicitari din partea Parlamentului European.

Fondul social european, cu peste 10 miliarde EUR puse in fiecare an la dispozitia statelor membre, in perioada 2014-2020, va fi principala sursa de finantare UE pentru punerea in aplicare a garantiei pentru tineret. Punerea in aplicare a garantiei pentru tineret este identificata ca avand o prioritate inalta in cadrul acordurilor de parteneriat adoptate pana in prezent cu 16 state membre privind utilizarea fondurilor structurale si de investitii europene in perioada 2014-2020 (Danemarca, Germania, Polonia, Grecia, Slovacia, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Portugalia, Romania, Bulgaria, Franta, Tarile de Jos, Republica Ceha, Ungaria). Acordurile de parteneriat cu celelalte state membre sunt in curs de examinare de catre Comisie.

Pentru a suplimenta sprijinul financiar din partea UE disponibil pentru regiunile in care cetatenii se confrunta cel mai mult cu inactivitatea si somajul in randul tinerilor, Consiliul si Parlamentul European au convenit sa creeze o Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (YEI) dotata cu 6 miliarde EUR pentru a ajuta statele membre cu regiuni in care somajul in randul tinerilor depaseste 25 % sa puna in aplicare garantia pentru tineret. Finantarea cuprinde 3 miliarde EUR dintr-o noua linie bugetara specifica a UE dedicata ocuparii fortei de munca in randul tinerilor (devansat pentru anii 2014-2015) insotite de cel putin 3 miliarde EUR din alocatiile acordate statelor membre din Fondul social european.

YEI amplifica sprijinul oferit de Fondul social european pentru punerea in aplicare a garantiei pentru tineret prin finantarea activitatilor care le ofera sprijin direct tinerilor care nu sunt incadrati in munca, invatamant sau formare profesionala (NEET) pana la varsta de 25 de ani sau, in cazurile pe care statele membre le considera relevante, pana la varsta de 29 de ani. Banii acordati de YEI pot fi folositi pentru finantarea unor masuri, cum ar fi subventiile pentru angajare si sprijinirea tinerilor in inceperea unei afaceri. Acestia pot fi utilizati, de asemenea, pentru a le oferi tinerilor prima lor experienta profesionala si a le furniza stagii, ucenicii si alte forme de educatie si formare.

Citeste mai multe despre Schema de finantare si despre proiectele realizate in alte tari, aici.