Comisia Europeană a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de peste 1 miliard de lei propusă de guvernul României pentru a ajuta firmele mici și mijlocii afectate de epidemia de COVID-19, prin garantarea produselor de factoring.

Schema a fost aprobată în cadrul cadrului temporar privind ajutorul de stat, a anunțat marți Comisia Europeană.

Aproximativ 207 milioane de euro (1 miliard de lei) din suma alocată vor lua forma garanțiilor pentru produsele de factoring (cu recurs împotriva vânzătorului) și aproximativ 9 milioane de euro (43 milioane lei) vor reprezenta subvenții directe pentru acoperirea comisioanelor aferente produse de factoring garantate. 

Scopul măsurii este de a ajuta IMM-urile să abordeze lipsa de lichiditate cu care se confruntă din cauza epidemiei de coronavirus și să se asigure că au canale de finanțare diversificate.

La finele lunii trecute, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu, declara că programul IMM Factor va începe, cel mai probabil, la 1 noiembrie. "Schema de garantare de către stat a creditului comercial - IMM Factor - este un alt program aprobat de Comisia Europeană. În acest moment, raportul dintre creditul bancar și creditul comercial este de 1 la 3. În prezent, 25% din Produsul Intern Brut al României este estimat la facturi neîncasate. Atunci, acest instrument de finanțare a IMM-urilor este folosit la noi în maxim 2%. Deci, practic, avem un decalaj de aproximativ 20 de procente. IMM Factor va începe sperăm la 1 noiembrie. Se acceptă maxim pe un furnizor 10 milioane de lei, iar pe factură maxim 1,5 milioane de lei. Statul garantează 50% din factură și, la fel ca la IMM Invest, timp de opt luni de zile, vor fi subvenționate costurile cu factoring-ul și tot ce înseamnă costuri de administrare și risc și de garantare", a precizat directorul general al FNGCIMM.

Potrivit Comisiei, numai produsele de factoring emise între 26 august 2020 și 30 iunie 2021 sunt eligibile pentru măsură.

Garanția nu poate depăși 50% din produsele de factoring, iar produsul de factoring garantat are o valabilitate inițială de 12 luni care poate fi prelungită până la o limită de 48 de luni, dar fără intervenția din partea autorității care acordă sprijinul. 

În ceea ce privește subvențiile directe, suma maximă pe beneficiar nu va depăși 100.000 de euro pe companie activă în producția primară de produse agricole, 120.000 euro per companie activă în sectorul pescuitului și acvaculturii și 800.000 de euro pe companie activă în toate celelalte sectoare. 

Garanțiile și subvențiile directe sunt canalizate prin intermediari financiari, existând astfel garanția că ajutorul este transferat în totalitate beneficiarilor finali. 

Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei românești, pe fondul situației excepționale cauzate de pandemia de COVID-19.