Comisia Europeană a aprobat două scheme de ajutor de stat în valoare totală de 14,1 milioane de euro pentru sprijinirea producătorilor de vin și pentru companiile aeriene care își încep/reiau operațiunile pe aeroportul din Sibiu.

Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 59,5 milioane de lei (12,4 milioane de euro) pentru sprijinirea producătorilor de vin din România care au fost afectați de pandemia de coronavirus.

De asemenea, Executivul UE a aprobat o schemă românească în valoare de 1,7 milioane de euro destinată companiilor aeriene care reiau sau încep să efectueze zboruri înspre și dinspre aeroportul din Sibiu.

Ambele scheme au fost aprobate în baza cadrului temporar privind ajutorul de stat, introdus în primăvară de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să-și susțină companiile afectate de întreruperile de activitate cauzate de pandemia de coronavirus.

În ceea ce privește ajutorul pentru viticultori, schema este menită să răspundă nevoilor de lichidități ale producătorilor și să garanteze că aceștia își pot continua activitățile și își pot păstra locurile de muncă în timpul pandemiei și după aceasta. Se preconizează că peste 1.000 de producători vor beneficia de această schemă.

Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile prevăzute în cadrul temporar - ajutorul nu va depăși 100.000 de euro per beneficiar care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole; și se acordă cel târziu până la 31 decembrie 2020.

În ceea ce privește aeroportul din Sibiu, acesta joacă un rol important în conectivitatea regională și internațională a țării, iar ajutoarele de stat vor fi oferite, sub formă de subvenții directe, tuturor companiilor aeriene interesate care își încep sau își reiau operațiunile pe aeroportul din Sibiu. Obiectivul măsurii este acela de a sprijini activitatea operatorilor aerieni, precum și redresarea economică și viabilitatea structurală a regiunii în contextul pandemiei de coronavirus, consideră Comisia.

Ajutorul nu va depăși 800.000 de euro pe companie și se va acorda înainte de 30 iunie 2021. 

Comisia a concluzionat că ambele măsuri sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia perturbări grave ale economiei unui stat membru.