Comisia Europeană crede că poate elimina fraudele cu TVA din UE
Executivul european propune modificări detaliate de natură tehnică ale normelor UE privind taxa pe valoarea adaugată (TVA) care completează restructurarea recent propusă a sistemului în scopul de a consolida rezistența acestuia la tentative de fraudă
„Estimăm că reforma propusă ar putea reduce cu 80% suma de 50 de miliarde de euro pierdută în fiecare an din cauza fraudelor transfrontaliere în materie de TVA”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
Mai mult, Comisia speră că aceste măsuri tehnice vor stimula statele membre să demareze discuții privind principiile mai generale sau „fundamentele” unui sistem definitiv de TVA la nivelul UE, mai simplu și mai robust, pentru comerțul cu bunuri în interiorul UE.
„Propunerile pe care le prezentăm astăzi reprezintă ultimele detalii ale revizuirii complete a sistemului de TVA al UE. Ele vor facilita crearea unor norme mai simple, precum și reducerea birocrației și creșterea accesibilității sistemului, datorită unui ghișeu unic online pus la dispoziția comercianților. Este momentul ca statele membre să dea dovadă de încredere reciprocă în ceea ce privește colectarea TVA-ului aferent tranzacțiilor din interiorul UE”, a mai spus Moscovici.
În fapt, explică Executivul european, punerea în practică a principalelor elemente ale sistemului definitiv de TVA implică modificări importante ale Directivei TVA - din cele 408 de articole ale directivei, vor trebui adaptate aproximativ 200.
Comisia spune că modificările vor duce la simplificarea modului în care bunurile sunt impozitate, iar reducerea fraudei în materie de TVA ar urma să fie redusă astfel în mod semnificativ. Modificările introduc posibilitatea creării unui portal online sau „ghișeu unic”, unde toți comercianții din UE angajați în schimburile între întreprinderi (B2B) să își gestioneze fără probleme aspectele legate de TVA.
Ca urmare a modificărilor anunțate, spune Comisia, va fi mai puțină birocrație, iar vânzătorul va fi responsabil pentru colectarea TVA.
Sistemul comun privind TVA joacă un rol important în cadrul pieței unice europene și este o sursă majoră și tot mai consistentă de venituri pentru statele membre ale UE, generând peste 1.000 de miliarde de euro în 2015, adică echivalentul a 7% din PIB al UE.
Comentarii