251,8 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în extinderea liniei 5 de metrou din capitala României.

Linia 5 de metrou va lega vestul Bucureștiului de centru, iar secțiunea Râul Doamnei-Eroilor va avea o lungime de 7 km, cu 10 noi stații și un depou. Finalizarea lucrărilor e prevăzută pentru luna iunie 2018, potrivit Comisiei Europene.

„Datorită Uniunii Europene, Bucureștiul va dispune de o rețea de metrou modernă. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra calității aerului din oraș, companiilor locale, turismului și, bineînțeles, asupra locuitorilor din cartierele ce vor fi astfel deservite”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Comisia Europeană a mai acordat diverse finanțări pentru metroul bucureștean, cea mai recentă fiind o alocare de 34,2 milioane de euro, tot din Fondul de coeziune, pentru faza a doua de extindere a liniei 4 de metrou, între Parcul Bazilescu şi cartierul Străuleşti.

De altfel, și pentru magistrala a cincea, Comisia a mai alocat în trecut fonduri. În iunie 2014, o investiție de peste 400 milioane de euro era aprobată de executivul european pentru tronsonul Eroilor-Drumul Taberei din fondurile aferente exercițiului financiar 2007-2013. Doi ani mai târziu, Comisia se vedea nevoită să aprobe fazarea proiectului, din cauza amânării repretate a termenelor de finalizare ale lucrărilor. Astfel, din finanțarea inițială, doar circa 170 milioane de euro au fost plătiți, urmând ca restul să fie reeșalonat pentru exercițiul financiar curent, 2014-2020.

Dacă în iulie 2016, metroul din Drumul Taberei era preconizat să se deschidă în decembre 2017, acum termenul de finalizare a fost împins spre vara lui 2018.