Executivul european a redus estimarea privind creșterea economică a României în previziunile intermediare de vară, de la 4,5% anterior.

După ce a atins o creștere record pentru perioada post-criză, de 6,9%, în 2017, creșterea economică a încetinit la 4% în primul trimestru dn 2018, din cauza contracției consumului. Consumul populației, care a fost stimulat prin măsuri de relaxare fiscală, inclusiv reducerea impozitelor indirecte, și creșterea salariilor în sectorul public, a fost principalul motor al economiei în ultimii doi ani.

Dar creșterea inflației a afectat veniturile disponibile, cu efect negativ asupra cheltuielilor de consum, a remarcat Comisia Europeană.

Ca urmare, creșterea produsului intern brut va decelera la 4,1% în acest an și 3,8% în 2019. În prognoza de primăvară, Comisia estima o creștere economică de 4,5% pentru 2018 și 3,9% pentru anul viitor.

Executivul UE apreciază că investițiile vor crește probabil în acest an, ca urmare a implementării unor proiecte cu finanțare europeană.

La nivelul UE, creșterea ar urma să-și mențină ritmul susținut atât în 2018, cât și în 2019. Comisia estimează o creștere a economiei UE de 2,1% pentru acest an și 2% în anul următor.

Elanul economic al Europei s-a temperat în prima jumătate a anului 2018, dar ritmul de creștere ar urma să se accelereze într-o oarecare măsură în a doua jumătate a acestui an, deoarece condițiile de pe piața forței de muncă se îmbunătățesc, datoriile gospodăriilor se reduc, încrederea consumatorilor se menține ridicată, iar politica monetară rămâne favorabilă, potrivit previziunilor Comisiei Europene.