Comisia Europeană a revizuit în creştere, de la 3,3% la 4%, estimarea privind privind creşterea economiei României în acest an.

În previziunile economice de vară, publicate miercuri, Comisia Europeană spune că îmbunătățirea previziunii se datorează creșterii solide din primul trimestru a produsului intern brut, de 5,1%.

Astfel, Executivul comunitar prognozează că, după un avans al PIB de 4,1% în 2018, creșterea se va atenua ușor la 4% în acest an și apoi 3,7% în 2020. În mai, Comisia previziona un ritm de creștere de 3,3% în 2019 și 3,1% în 2020.

Comisia evidențiază că, în primul trimestru, principalul motor al creșterii economice a rămas consumul privat, care a înregistrat un avans anual de 7% pe fondul majorării salariilor. „Investiţiile au urcat, în special datorită redresării din sectorul construcţiilor, impulsionat de recentele măsuri de stimulare fiscală. Creşterea exporturilor, în constrast, s-a atenuat la 3,2% în ritm anual, în timp ce importurile au urcat cu 9,3%”, se arată în raportul Comisiei.

Însă celelalte date economice nu arată la fel de roz. Comisia a înrăutățit estimarea privind creșterea prețurilor, tot pe fondul evoluției din primul trimestru. Astfel, analiștii UE prognozează că rata inflaţiei din România ar urma să se situeze la 4,2% anul acesta şi la 3,7% anul viitor, o creștere considerabilă după ce în mai estimaseră o inflaţie anuală de 3,6% în 2019 şi de 3% în 2020.

Și BNR vede inflație mai mare în acest an față de previziunile de la începutul anului, după creșterile de prețuri din primele luni.

„Înăsprirea condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă va continua, rata şomajului urmând să rămână aproape de actualul nivel foarte scăzut. Avansul salariilor ar urma să se modereze la o creştere de o cifră în 2020, condusă de aşteptata încetinire a expansiunii salariilor în sectorul public”, apreciază Executivul UE.

Pe plan european, Comisia estimează că toate statele membre vor înregistra creștere economică în acest an, care ar fi al șaptelea an consecutiv de expansiune a economiei UE.

„În zona euro, creșterea a fost mai puternică decât se preconiza în primul trimestru al anului, ca urmare a unor factori temporari, printre care iarna blândă și relansarea vânzărilor de automobile. Creșterea s-a produs și pe seama unor măsuri de politică bugetară, care au stimulat venitul disponibil al gospodăriilor în mai multe state membre”, susține Comisia Europeană.

Dar, avertizează Executivul UE, perspectivele pe termen scurt pentru economia europeană sunt umbrite de o serie de factori externi, printre care tensiunile comerciale la nivel mondial și incertitudinea semnificativă la nivelul politicilor. „Acești factori au continuat să afecteze încrederea în industria prelucrătoare, care este sectorul cel mai expus comerțului internațional, și se preconizează că vor slăbi perspectivele de creștere pentru restul anului”.

Ca urmare, previziunile Comisiei pentru creșterea PIB-ului în zona euro în 2019 rămân neschimbate la 1,2%, în timp ce previziunile pentru 2020 au fost reduse ușor, la 1,4%, ca urmare a ritmului mai moderat preconizat pentru restul anului. Previziunile privind ritmul de creștere al economiei întregii Uniuni Europene au rămas neschimbate, la 1,4% în 2019, respectiv 1,6 % în 2020.