Executivul UE a inițiat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public pentru Compania Națională a Uraniului sunt conforme cu normele europene privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor în dificultate.

România a notificat Comisiei Europene, în iunie 2017, un plan de restructurare a Companiei Naționale a Uraniului care prevede acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane de euro (441 de milioane de lei), sub formă de granturi, de subvenții, de anulare a unor datorii și de conversie a datoriei în acțiuni.

Acest plan a venit după un împrumut urgent sub formă de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane de euro (62 de milioane de lei) acordat pentru menținerea întreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.

Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit unui stat să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice și prevăd, în special, condiția ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung, ca respectiva întreprindere să contribuie la costurile aferente restructurării sale și ca orice eventuale denaturări ale concurenței să fie limitate, amintește Comisia Europeană.

În acest stadiu, Comisia își exprimă îndoiala că ajutorul pentru restructurare propus îndeplinește aceste condiții. 

CNU, care se confruntă cu dificultăți financiare în urma pierderii principalului său client, producătorul de energie nucleară Societatea Națională Nuclearelectrica, este o societate deținută integral de statul român, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din România și producția de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare.

CNU are două unități de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul în Crucea-Botușana (județul Suceava, regiunea Nord-Est), și o uzină de procesare-rafinare, cu sediul în Feldioara (județul Brașov, regiunea Centru). În 2017, compania avea 772 de angajați.