Comisia Europeană a acordat fonduri suplimentare pentru sprijinirea programului operațional din cadrul Fondului social european (FSE).

România primește o sumă suplimentară de 234 de milioane de euro pentru programul său operațional privind capitalul uman. Noile fonduri vor contribui la furnizarea de cursuri pentru 168.000 de elevi defavorizați astfel încât să se compenseze orele de școală pierdute în timpul pandemiei, a precizat Comisia Europeană.

De asemenea, fondurile vor sprijini crearea de noi locuri de muncă prin intermediul unor stimulente pentru angajare acordate persoanelor care au rămas fără loc de muncă în timpul pandemiei și prin sprijinirea a 295 de noi întreprinderi sociale pentru persoanele care aparțin unor grupuri vulnerabile. Finanțarea suplimentară va sprijini și primele acordate unui număr de 97.000 de lucrători din domeniul sănătății aflați în prima linie în timpul pandemiei, a precizat Executivul UE.

Sprijinul se înscrie în cadrul Asistenței de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU), din care Comisia a acordat în total 285 de milioane de euro României, Franței și Germaniei.

REACT-EU este un instrument din pachetul NextGenerationEU, care vizează acordarea de finanțări suplimentare de 50,6 miliarde de euro pe parcursul anilor 2021 și 2022 pentru programele politicii de coeziune aferente perioadei 2014-2020.