Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă ajutorul acordat de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia este conform cu normele UE.

Comisia notează că normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Totuși, ajutorul trebuie să fie rambursat după șase luni sau statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat.

CE Oltenia, producător român de energie electrică pe bază de lignit deținut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăți financiare și a beneficiat de ajutor temporar pentru salvare acordat de guvern. Acest ajutor a fost aprobat de Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020, iar, ulterior, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a societății.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde de euro (9,93 miliarde de lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro (6,48 miliarde de lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat).

Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare, a precizat Comisia Europeană.

În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute în orientări.

Investigația aprofundată a Comisiei va examina în special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat; dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional și dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.