Comisia Europeană propune un nou cadru de examinare a investițiilor străine, care ar permite statelor membre să blocheze achizițiile din domenii strategice.

Comisia Europeană a prezentat joi propuneri de creare a unui cadru european de examinare a investițiilor străine directe în Uniunea Europeană. În paralel, Comisia va porni o analiză detaliată a fluxurilor de investiții străine directe în UE și va institui un grup de coordonare cu statele membre pentru a contribui la identificarea preocupărilor și soluțiilor strategice comune în domeniul investițiilor străine directe, a anunțat Executivul UE.

În discursul de miercuri privind Starea Uniunii, președintele Jean-Claude Juncker a susținut că Europa trebuie să își apere întotdeauna interesele strategice. „În cazul în care o întreprindere străină, de stat, dorește să achiziționeze un port european, o parte din infrastructura noastră energetică sau o firmă care produce tehnologii de apărare, ar trebui să poată efectua achiziția numai dacă există transparență și în urma unui control și a unei dezbateri. Este o responsabilitate politică să știm ce se întâmplă în ograda proprie, astfel încât să ne putem proteja securitatea colectivă, dacă este necesar”, a declarat Juncker în discursul susținut în fața Parlamentului European.

Propunerile țintesc calmarea îngrijorărilor privind un boom al investițiilor chineze în Europa, în timp ce firmele europene nu au aceeași libertate de mișcare pe piața din China, notează Financial Times.

„UE este și va rămâne unul dintre cele mai deschise regimuri de investiții din lume. Investițiile străine directe reprezintă o sursă importantă de creștere economică, de locuri de muncă și de inovare. Cu toate acestea, nu putem ignora faptul că, în anumite cazuri, achizițiile străine de companii pot fi în detrimentul intereselor noastre”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Potrivit Comisiei, UE deține unul dintre cele mai deschise regimuri de investiții din lume. „Cu toate acestea, în unele cazuri, investitorii străini ar putea încerca să achiziționeze active strategice care să le permită să controleze sau să influențeze companii europene ale căror activități sunt fundamentale pentru siguranța și ordinea publică”.

Printre operațiunile nominalizate de CE se numără activități legate de exploatarea sau furnizarea de tehnologii, infrastructură și factori de producție critici sau de informații sensibile. „Achizițiile în aceste domenii strategice efectuate de companii străine deținute sau controlate de stat pot permite țărilor terțe să folosească aceste active nu numai în detrimentul avansului tehnologic al UE, ci și pentru a pune în pericol siguranța sau ordinea noastră publică”, susține Executivul UE.

Practic, noul cadru de examinare a investițiilor străine prevede obligați în materie de transparență, dar și un mecanism de schimb al informațiilor între statele membre și cu Bruxelles-ul, care poate interveni când o anumită investiție „poate aduce atingere siguranței sau ordinii publice dintr-un alt stat membru”.

Părerea Comisiei nu va fi obligatorie, căci statele membre vor avea ultimul cuvânt în ceea ce privește examinarea investițiilor.

Până la sfârșitul anului 2018, Comisia va efectua o analiză aprofundată a fluxurilor de investiții străine directe din UE, concentrându-se pe sectoare (energie, spațiu, transporturi) și active (tehnologii-cheie, infrastructură critică, date sensibile) strategice, al căror control poate suscita preocupări din punctul de vedere al siguranței sau al ordinii publice. 

Propunerea de regulament privind examinarea investițiilor străine directe în UE are nevoie de aprobarea Parlamentului European și a statelor membre ale UE în cadrul Consiliului (procedură legislativă ordinară).