Economia României va înregistra o contracție de 5,2% în acest an, estimează Comisia Europeană. Previziunea este mai puțin severă decât cea anunțată anterior de Executivul UE.

Investițiile și lucrările de construcții realizate în prima parte a anului au susținut economia în perioada în care activitatea din mai multe sectoare a fost blocată de pandemie, se arată în prognoza de toamnă a Comisiei Europene.

„Investițiile au surprins cu o contribuție pozitivă la creștere în condițiile în care activitatea de construcții a fost, în mare parte, neafectată de măsurile de izolare", se arată raportul publicat joi de Comisie.

Acest raport include previziuni sunt mai optimiste decât prognoza anterioară a Comisiei, care vedea o contracție de 6% pentru acest an.

Executivul UE estimează o revenire în următorii ani, cu creșteri de 3,3% și, respectiv, 3,8% în 2021 și 2022, dar avertizează că incertitudinea rămâne foarte ridicată, având în vedere recentele evoluții ale pandemiei.

„Incertitudinea prelungită în legătură cu direcția viitoare a politicilor publice în România ar putea reduce încrederea și limita fluxurile de creditare, ceea ce ar afecta în mod negativ investițiile și creșterea. Pe de altă parte, fondurile alocate României în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență sunt așteptate să ofere un sprijin suplimentar investițiilor”, subliniază Comisia Europeană.

De asemenea, deficitul bugetar al României este așteptat să crească semnificativ, în contextul în care efortul fiscal necesar pentru combaterea crizei se adaugă derapajelor fiscale din trecut. Potrivit celor mai recente estimări, deficitul guvernamental al României este preconizat să crească până la 10,3% din PIB în 2020, de la un nivel revizuit la 4,4% din PIB în 2019. Comparativ, în primăvară, Executivul comunitar estima că România va încheia anul 2020 cu un deficit guvernamental de 9,2% din PIB, notează Agerpres.

„Trendul expansionist pre-existent, determinat în mare parte de majorarea pensiilor, ar urma să fie agravat de impactul crizei COVID-19. Veniturile din taxe vor fi afectate negativ de recesiune”, apreciază Comisia Europeană.

În plus, în pofida așteptatei reveniri a economiei și a expirării schemelor de suport introduse în contextul pandemiei, Executivul comunitar prognozează că deficitul guvernamental al României va continua să crească în următorii ani, ajungând la 11,3% din PIB în 2021 și 12,5% din PIB în 2022.

„Acest lucru este cauzat de efectele pe întregul an ale majorării pensiilor cu 40% începând din luna septembrie 2020 și unei recalculări a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021”, subliniază Comisia.

În consecință, datoria României raportată la PIB este prognozată să crească de la 35,3% în 2019 până la 63,6% în 2022.

Executivul comunitar subliniază că un risc pozitiv la adresa proiecțiilor este acela că majorarea pensiilor și alocațiilor ar putea să fie mai moderate. În amendamentele la buget din luna august, Guvernul de la București a propus o majorare a pensiilor cu 14% în loc de una de 40% precum și creșterea graduală a alocațiilor. Chiar dacă Parlamentul a respins propunerile Guvernului, prognozele Comisiei pleacă de la ipoteza că nu va avea loc o modificare a politicilor.

Previziunile Comisiei Europene vin la o lună după ce Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit, de asemenea, estimările privind evoluția economiei românești în 2020 și 2021, mai scrie Agerpres. Dacă în luna aprilie, FMI estima că România va înregistra în 2020 o contracție de 5%, conform noilor previziuni din luna octombrie, instituția financiară internațională se așteaptă ca economia românească să înregistreze o contracție de 4,8% în 2020, urmând să își revină în 2021, când va înregistra un avans de 4,6%, peste cifra de 3,9% avansată în primăvară.