Comisia Europeană propune crearea Fondului Monetar European pentru ajutorarea statelor cu probleme

Fondul Monetar European (FME) va avea la bază cadrul juridic al UE și structura Mecanismului european de stabilitate (MES) și va sprijini statele membre din zona euro care se confruntă cu dificultăți financiare.
Comisia Europeană a prezentat miercuri o foaie de parcurs și mai multe măsuri concrete de aprofundare a uniunii economice și monetare a Europei. Aceste măsuri urmează a fi implementate în următoarele 18 luni.
În cadrul pachetului, sunt prezentate și o serie de inițiative importante, iar obiectivul global este acela de a spori unitatea, eficiența și răspunderea democratică a uniunii economice și monetare a Europei până în 2025, a anunțat Comisia Europeană.
„După ani de criză, a sosit momentul să luăm viitorul Europei în mâinile noastre. Creșterea economică viguroasă din acest moment ne încurajează să mergem înainte pentru a garanta că uniunea noastră economică și monetară este mai unită, mai eficientă și mai democratică și că funcționează în folosul tuturor cetățenilor noștri. Trebuie să batem fierul cât e cald”, a declarat Jean Claude Juncker, președintele Comisiei.
Potrivit executivului european, FME ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a MES, menținând, în esență, structurile financiare și instituționale actuale ale MES, inclusiv în ceea ce privește rolul jucat de parlamentele naționale. Astfel, acesta ar continua să sprijine statele membre din zona euro care se confruntă cu dificultăți financiare.
În plus, FME ar oferi un mecanism comun de sprijin pentru Fondul unic de rezoluție și ar acționa în calitate de creditor de ultimă instanță pentru a facilita rezoluția ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate.
În timp, FME ar putea să dezvolte, de asemenea, noi instrumente financiare, de exemplu pentru a sprijini o eventuală funcție de stabilizare, mai spune Comisia, adăugând că Parlamentul European și Consiliul sunt invitate să adopte această propunere până la mijlocul anului 2019.
De asemenea, executivul UE propune integrarea dispozițiilor de fond ale Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul juridic al Uniunii, ținând cont de marja de flexibilitate adecvată prevăzută de Pactul de stabilitate și de creștere și definită de Comisie începând din ianuarie 2015.
Comisia vrea să emită o comunicare privind noi instrumente bugetare pentru zona euro, care ar putea sprijini statele membre în procesul de reforme și în procesul de aderare la zona euro.
Juncker nu a renunțat la ideea de creare a unui post de ministru european al economiei și finanțelor care ar urma să ocupe postul de vicepreședinte al Comisiei și să prezideze Eurogrupul. Comisia speră că statele membre vor ajunge la o înțelegere comună privind rolul ministrului până la jumătatea anului 2019, pentru a permite înființarea acestui post odată cu formarea următoarei Comisii.
Pachetul de astăzi nu este nici primul, nici ultimul pas în procesul finalizării uniunii economice și monetare a Europei, spune Comisia, iar reformele inițiate sunt motivate de necesitatea de a îmbina solidaritatea și responsabilitatea la toate nivelurile.
Ce propune Comisia
- O propunere de înființare a unui Fond Monetar European (FME), având la bază cadrul juridic al Uniunii și structura deja consacrată a Mecanismului european de stabilitate (MES). În ultimii ani, MES a jucat un rol decisiv în garantarea stabilității zonei euro, ajutând statele membre să își recapete sau să își mențină accesul pe piețele obligațiunilor suverane. FME ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a MES, menținând, în esență, structurile financiare și instituționale actuale ale MES, inclusiv în ceea ce privește rolul jucat de parlamentele naționale. Astfel, acesta ar continua să sprijine statele membre din zona euro care se confruntă cu dificultăți financiare. În plus, FME ar oferi un mecanism comun de sprijin pentru Fondul unic de rezoluție și ar acționa în calitate de creditor de ultimă instanță pentru a facilita rezoluția ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate. Sunt prevăzute, de asemenea, măsuri care să permită luarea mai rapidă a deciziilor în situații de urgență și o implicare mai directă în gestionarea programelor de asistență financiară. În timp, FME ar putea să dezvolte, de asemenea, noi instrumente financiare, de exemplu pentru a sprijini o eventuală funcție de stabilizare. Parlamentul European și Consiliul sunt invitate să adopte această propunere până la mijlocul anului 2019.
- O propunere de integrare a dispozițiilor de fond ale Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul juridic al Uniunii, ținând cont de marja de flexibilitate adecvată prevăzută de Pactul de stabilitate și de creștere și definită de Comisie începând din ianuarie 2015. În 2012, un număr de 25 de state membre semnatare s-au angajat din punct de vedere juridic să integreze fondul tratatului menționat în dreptul UE la cinci ani după intrarea în vigoare a acestuia, și anume la 1 ianuarie 2018. Parlamentul European a lansat, la rândul său, un apel în acest sens. Propunerea încorporează în dreptul Uniunii elementele principale ale tratatului pentru a promova asigurarea unor cadre fiscal-bugetare solide la nivel național și este pe deplin conformă cu normele în vigoare definite în legislația primară și secundară. Parlamentul European și Consiliul sunt invitate să adopte această propunere până la mijlocul anului 2019.
- O comunicare privind noi instrumente bugetare pentru o zonă euro stabilă în cadrul Uniunii, care schițează o viziune asupra modului în care anumite funcții bugetare esențiale pentru zona euro și UE în ansamblu pot fi dezvoltate în cadrul finanțelor publice ale UE de astăzi și de mâine. Comunicarea analizează patru funcții posibile: a) sprijin acordat statelor membre pentru reforme structurale printr-un instrument de realizare a reformelor și prin asistență tehnică la cererea acestora; b) un mecanism de convergență specific pentru statele membre care se pregătesc să adere la zona euro; c) un mecanism de sprijin pentru uniunea bancară, prin intermediul FME/MES, care urmează să fie convenit până la jumătatea anului 2018 și să devină operațional până în 2019 și d) o funcție de stabilizare menită să mențină nivelul investițiilor în eventualitatea înregistrării unor șocuri asimetrice majore. Comisia va prezenta inițiativele necesare în luna mai 2018, în contextul propunerilor sale privind cadrul financiar multianual de după 2020. Parlamentul European și Consiliul vor fi apoi invitate să adopte aceste propuneri până la mijlocul anului 2019. Pentru perioada 2018-2020, Comisia propune, de asemenea, consolidarea Programului de sprijin pentru reforme structurale, prin dublarea fondurilor disponibile pentru activități de asistență tehnică, acestea urmând să atingă astfel nivelul de 300 de milioane EUR până în 2020. Comisia propune, de asemenea, testarea noului instrument de realizare a reformelor într-o fază-pilot. În acest sens, sunt propuse modificări punctuale ale Regulamentului privind dispozițiile comune care reglementează fondurile structurale și de investiții europene (ESI), în vederea extinderii posibilităților de a utiliza o parte din rezerva de performanță a acestora în sprijinul reformelor convenite. Parlamentul European și Consiliul sunt invitate să adopte cele două propuneri legislative menționate în 2018.
- O comunicare care precizează posibilele funcții ale unui ministru european al economiei și finanțelor care ar urma să ocupe postul de vicepreședinte al Comisiei și să prezideze Eurogrupul, această situație fiind permisă în temeiul tratatelor UE în vigoare. Prin reunirea responsabilităților existente și a cunoștințelor de specialitate disponibile, acest nou post ar îmbunătăți coerența, eficiența, transparența și răspunderea democratică a procesului de elaborare a politicilor economice pentru UE și zona euro, cu respectarea deplină a competențelor naționale. Ajungerea la o înțelegere comună privind rolul ministrului până la jumătatea anului 2019 ar permite înființarea acestui post odată cu formarea următoarei Comisii. În momentul respectiv, Eurogrupul ar putea decide, de asemenea, să aleagă respectivul ministru în funcția de președinte pentru două mandate consecutive, în vederea alinierii mandatelor.
Comentarii