Comisia Europeană estimează că economia României va crește în 2021 cu 7%, un ritm mai redus decât cel preconizat în urmă cu câteva luni, în contextul prețurilor ridicate la energie și a valului patru al pandemiei de COVID-19.

„După o scădere a produsului intern brut cu 3,9% în 2020, economia României a început o redresare puternică determinată în principal de cererea internă. Până în toamna anului 2021 ridicarea restricțiilor legate de pandemie în toate sectoarele a dus la o cerere ridicată, în special în domeniul serviciilor alimentare, al industriei hoteliere, al sectorului divertismentului și serviciilor culturale. Deși percepția generală în comerțul cu amănuntul și servicii a rămas puternic pozitivă în trimestrul al treilea, în ciuda revenirii unui val de infectări, restricțiile de mobilitate introduse recent ar putea afecta într-o oarecare măsură consumul, în timp ce gospodăriile se vor confrunta cu o scădere a puterii de cumpărare din cauza creșterii prețului energiei”, se arată în prognoza de toamnă a Comisiei Europene.

Executivul european estimează că PIB al României va crește cu 7% în 2021, o previziune mai redusă decât rata de 7,4% anunțată în iulie. În schimb, prognoza pentru anul viitor a fost îmbunătățită, Comisia estimând o creștere economică de 5,1% în 2022, în urcare de la 4,9% preconizat în iulie.

„Se preconizează că PIB real va crește cu 5,1% în 2022 și 5,2% în 2023. Chiar dacă cererea ridicată din sectorul privat se va mai estompa, creșterea va rămâne pozitivă datorită unei ocupări mai mari a forței de muncă, scăderii inflației și unor majorări salariale robuste”, arată Comisia Europeană.

Executivul comunitar estimează o rată a inflației de 4% la finalul acestui an, cu mult sub nivelul de aproape 8% consemnat în octombrie, pe fondul creșterii semnificative a prețurilor la energie.

Pe de altă parte, deficitul bugetar este așteptat să scadă în acest an la 8% din PIB, de la 9,4% din PIB în 2020. Creșterea economică rapidă a susținut veniturile bugetare în acest an, dar deficitul nu a fost redus mai mult din cauza derapajelor în materie de cheltuieli, în general cauzate de criza COVID-19, notează Comisia. Măsurile adoptate recent pentru a reduce șocul provocat de explozia prețurilor la gaze și energie electrică vor costa circa 0,2% din PIB în 2021 și 2022, estimează Executivul UE.