Comisia Europeană este îngrijorată că România va trece de la cea mai mare creștere economică din UE la cea mai amplă creștere a deficitului bugetar.

Comisia Europeană este îngrijorată că România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creștere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană, deși s-au primit asigurări de la Guvern că nu sunt motive de preocupare în acest sens, a declarat miercuri Angela Cristea, șeful Reprezentanței CE în România.

„România a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere economică din Europa, de 4,9%. În același timp, raportul atrage atenția asupra riscului ca anul acesta să aibă cea mai mare creștere a deficitului public”, a spus Cristea cu ocazia lansării „Raportului economic pentru România 2017”.

Angela Cristea a precizat că executivul european a primit asigurări de la Guvernul român că deficitul nu va trece de pragul maxim de 3% din produsul intern brut admis de UE.

 

„Suntem ca părintele ăla care își face întotdeauna griji ca nu care cumva să se îmbolnăvească copilul. Mai bine să fim îngrijorați și să nu se întâmple nimic, că putem trage concluzia în raportul de anul viitor că ne-am făcut griji degeaba".

Șefa reprezentanței Comisiei a mai spus că în România crește inegalitatea socială, aceasta fiind o tendință consemnată încă din 2012.

 

„Constatăm scăderea sărăciei, dar creșterea inegalităților sociale. Acesta nu este un fenomen punctual, ci o tendință din 2012. Nu este specifică numai României, observăm asta și în alte state din UE”, a spus Angela Cristea, potrivit Agerpres.

Potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, față de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB.

„Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conține mai multe reduceri de taxe (în special eliminarea contribuțiilor sociale pentru pensii mici) la care se adaugă majorarea cheltuielilor pentru pensii și salarii în sectorul public. În consecință, deficitul guvernamental este preconizat să crească la 3,9% din PIB în 2018 din cauza efectelor majorării semnificative a pensiilor programată pentru luna iulie 2017”, se arată în prognoza Comisiei.

Pe de altă parte, ministrul finanțelor Viorel Ștefan a spus, în cadrul aceleiași conferințe, că Guvernul are în vedere măsuri de reducere a cheltuielilor dacă se deviază de la țintă.