România are nevoie de investiții, începând cu infrastructura de transport, consideră Comisia Europeană, în vreme ce Banca Mondială atrage atenția asupra necesității recuperării bunurilor furate de către marii corupți.

Reprezentanții ambelor instituții au fost prezenți, luni, la deschiderea Forumului Investitorilor Străini, unde au ținut discursuri în care au catalogat Guvernul drept „optimist”, respectiv drept insuficient de eficient.

Angela Filote, șefa reprezentanței Comisiei Europene (CE) la București, a spus că România nu își poate baza creșterea numai pe consumul intern și pe exporturi, ci are nevoie și de investiții, începând cu infrastructura de transport.

„Este adevărat că în România s-a înregistrat o creștere economică importantă, dar haideți să ne uităm și la sursa creșterii. (...) Unul dintre motivele pentru care Romania a avut un deficit bugetar scăzut a fost nivelul redus de investiții”, a afirmat Filote.

Ea a adăugat că instituția pe care o reprezintă nu este împotriva măsurilor de relaxare fiscală și a creșterilor salariale, însă acestea trebuie luate „la momentul potrivit și cu măsurile compensatorii potrivite”.

„Avem un Guvern optimist. Asta este bine, dar sperăm că nu este prea optimist”, a mai spus reprezentantul Comsiei Europene, care a arătat că instituția este mai puțin optimistă față de capacitatea țării de a colecta suficienți bani din taxe pentru a acoperi măsurile fiscale luate recent.

„Adesea, am citit în presă, Comisia Europeană, FMI sunt împotriva creșterilor salariale, sunt împotriva relaxării fiscale. Suntem în favoarea tuturor acestor măsuri dacă sunt luate la momentul potrivit și cu măsurile compensatorii potrivite”, a afirmat Angela Filote.

Ea a subliniat, de asemenea, că România a realizat consolidarea fiscală datorită celor trei programe de asistență financiară cu CE, FMI și Banca Mondială.

„Toate aceste realizări nu au fost făcute cu ușurință. A fost un efort imens pentru țară, pentru antreprenorii din această țară, dar și pentru cetățenii de rând. Ceea ce nu am dori să vedem ar fi subminarea acestor realizări prin alt tip de măsuri”, a mai spus Filote.

După arestare, confiscare

La rândul său prezent la eveniment, Ismail Radwan, lead Public sector management specialist în cadrul Băncii Mondiale, a vorbit despre faptul că averile oamenilor de afaceri și politicienilor arestați trebuie confiscate.

„Trebuie crescută eficiența guvernelor și combaterea corupției. În ultimele 18 luni am stabilit relații cu Guvernul și cu primul ministru pentru a rezolva câteva probleme majore pentru crearea unei unități strategice care să lucreze cu noi și care să urmeze recomandările specifice de la Comisia Europeană”, a declarat reprezentantul Băncii Mondiale.

El a arătat că, în ultima perioadă, nu trece o săptămână fără ca un personaj cunoscut să nu fie anchetat, însă a recomandat ca sistemul judiciar din România să se axeze asupra bunurilor furate. „Acestea trebuie confiscate și recuperate și banii oamenilor trebuie recuperați. Politicienii și oamenii de afaceri corupți sunt arestați, dar ies după un an sau doi și se bucură în continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public”, a afirmat Radwan.

La Forumul Investitorilor Străini a fost prezent și Alexandru Năstase, secretar de stat în Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, care a vorbit despre dorința autorităților de a replasa România pe harta investitorilor străini.

„România și-a menținut poziția, prin scăderea taxelor și am alocat bani pentru sprijinirea investițiilor, reinvestirea taxelor în profit și scăderea TVA la 9 la sută la alimente. Noul Cod fiscal va veni cu o relaxare tocmai pentru creșterea competitivității în România”, a precizat Năstase.

Forumul Investitorilor Străini are loc la București în perioada 26-29 octombrie și reunește reprezentanți ai domeniilor financiar, IT&C, imobiliar și auto.