Comisia Europeană strânge alte 9 miliarde de euro pentru instrumentul SURE

Comisia Europeană a vândut o nouă serie de obligațiuni, în valoare totală de 9 miliarde de euro, cu scadența în iunie 2036, pentru finanțări în cadrul Instrumentului SURE al UE.
Banii strânși de pe piață sunt distribuiți statelor membre, sub formă de împrumuturi, pentru protejarea locurilor de muncă și a lucrătorilor și pentru atenuarea consecințelor socioeconomice negative ale pandemiei de COVID-19.
Aceasta a fost cea de a cincea emisiune de obligațiuni realizată în cadrul instrumentului și cea de a doua emisiune din 2021.
Emisiunea a suscitat un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de aproape 10 ori. Prețul a fost stabilit la un randament de 0,228%, iar aceste condiții favorabile sunt transferate direct statelor membre beneficiare.
Interesul viu pentru această nouă obligațiune pe 15 ani demonstrează faptul că, în calitate de debitor, Comisia se bucură de sprijin din partea diverșilor investitori, în contextul volatilității recente de pe piețele de capital și al creșterii ratelor dobânzilor la nivel mondial.
Acest lucru dă speranțe că finanțarea Next Generation EU, programul UE de relansare economică în valoare de 750 miliarde de euro, din piața de capital va fi de asemenea de succes.
Comisia a propus un sprijin financiar total în valoare de 90,6 miliarde de euro pentru 19 state membre. Până la această dată, Comisia a distribuit 53,5 miliarde de euro către 15 state membre ale după primele patru emisiuni din cadrul Instrumentului SURE.
România a primit 3 miliarde de euro dintr-un total de 4,1 miliarde de euro pe care l-a solicitat Comisiei Europene prin intermediul acestui instrument.
Pe parcursul anului 2021, Comisia va încerca să mobilizeze în plus peste 25 de miliarde de euro prin emiterea de obligațiuni în cadrul SURE.
Comentarii