Comisia Europeană tot nu crede că Guvernul poate ține deficitul bugetar sub 3% din PIB
Comisia estimează că deficitul bugetar va crește semnificativ în acest an din cauza majorărilor salariale din sectorul public.
Economia României va înregistra o creștere robustă în 2018, dar mai mică decât anul trecut, estimează Executivul UE în prognoza de primăvară publicată joi. Astfel, de la 6,9% în 2017, creșterea produsului intern brut va încetini la 4,5% în acest an, urmată de o creștere de 3,9% în 2019, arată Comisia Europeană.
Creșterea economică de anul trecut a fost determinată de creșterea consumului privat, impulsionat la rândul său de o politică fiscală expansionistă. Urmare a acestei politici fiscale, deficitul bugetar se deteriorează, dar Guvernul României spune că acesta se va situa sub nivelul de 3% din PIB maxim admis de reglementările UE.
Prognoza Comisiei însă vede deficitul bugetului la 3,4% din PIB în acest an și 3,8% din PIB în 2019, în mare parte din cauza majorărilor salariale din sectorul public.
Potrivit, prognozei, piața muncii se așteaptă să rămână rigidă, cu un șomaj la minime istorice și salarii în creștere.
„Inflația a crescut la sfârșitul anului 2017 și prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în 2019”, arată Comisia Europeană, care vede rata anuală a inflației la 4,2% în acest an, de la 1,1% în 2017.
De altfel, creșterea prețurilor ar putea fi un factor ce ar putea duce la o creștere mai redusă a PIB, pentru că BNR ar putea fi nevoită să crească dobânzile pentru a ține inflația sub control. Altfel, cu salarii în urcare, dar nu la fel de rapid ca anul trecut, investițiile ar putea deveni principalul motor de creștere economică, alimentate și de intrări mai mari de fonduri europene, crede Comisia.
Pe ansamblul Uniunii Europene, creșterea economică a depășit așteptările în 2017, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, la 2,4%. Se așteaptă ca această creștere să își mențină ritmul susținut în 2018 și să încetinească ușor în 2019, rata ei fiind estimată la 2,3% și, respectiv, la 2% atât în UE, cât și în zona euro. Consumul privat este în continuare puternic, iar exporturile și investițiile au înregistrat creșteri. Rata șomajului în UE continuă să scadă, situându-se în prezent aproape la nivelurile din perioada anterioară crizei.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, susține că „Europa se bucură în continuare de o creștere economică solidă, care a ajutat la reducerea șomajului la cel mai mic nivel din ultimii zece ani”.
„Investițiile sunt în creștere, finanțele publice se îmbunătățesc, iar deficitul public din zona euro urmează să scadă la doar 0,7% din PIB în acest an. Cel mai mare risc pentru această perspectivă optimistă este protecționismul, care nu trebuie să devină noua normă, deoarece nu ar face altceva decât să îi afecteze pe aceia dintre noi pe care trebuie să îi protejăm.”
Comentarii