Economia României va înregistra o creștere robustă în acest an, dar mult sub estimările Guvernului, apreciază Comisia Europeană în Prognoza economică de toamnă publicată joi.

Produsul intern brut al României va crește în acest an cu 3,6%, estimează Comisia, comparativ cu un avans de 5,5% estimat de autoritățile române. Și previziunea Comisiei este semnificativ mai redusă față de cea anterioară, de 4,5%, inclusă în prognoza de primăvară.

Executivul comunitar a redus și estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,8%. „Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creştere a consumului privat încetineşte, iar contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere continuă să se înrăutăţească. Pe perioada de prognoză, PIB-ul este estimat să crească mai moderat”, potrivit Comisiei Europene.

Astfel, în următorii ani, consumul privat ar urma să continue să încetinească, pe măsură ce creşterea nominală a salariilor se moderează şi inflaţia va continua să afecteze veniturile disponibile, dar va rămâne principalul motor al creşterii subliniază Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte inflaţia, Comisia a revizuit în creştere uşoară la 4,3% prognoza pentru 2018, faţă de 4,2% cât prognoza în primăvară, urmând ca indicele preţurilor de consum să coboare la 3,5% în 2019 şi 3,3% în 2020, ca urmare a slăbirii cererii interne.

„Un risc principal la adresa acestor prognoze este că majorarea salariilor ar putea continua să depăşească creşterea productivităţii, ceea ce ar duce la o nouă scădere a competitivităţii economice a României şi ar slăbi creşterea exporturilor. Mai mult, preţurile volatile la alimente şi nivelul ridicat al preţurilor internaţionale la materii prime ar putea duce la o nouă agravare a deficitului de cont curent. Incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale, cu posibile efecte negative asupra mediului de afaceri precum şi provocările atingerii ţintelor de deficit bugetar ar putea afecta deciziile de investiţii. Pe de altă parte, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene reprezintă un risc pozitiv la adresa creşterii PIB-ului în 2019 şi 2020”, susţine Executivul UE.

Deficitul guvernamental este prognozat să crească la 3,3% din PIB în 2018, de la 2,9% din PIB în 2017, urmând să continue pe aceaşi tendinţă pentru a ajunge la la 3,4% din PIB în 2019 şi 4,7% în 2020. Potrivit regulilor UE, un stat membru trebuie să țină deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB.

„Aceste prognoze sunt influenţate în principal de planurile de majorare semnificativă a punctului de pensie, incluse în programul de guvernate şi implementate în legea pensiilor recent adoptată de Guvern”, susţine Comisia.

Însă Executivul UE notează că deficitul ar putea respecta în 2018 limita maxim admisă de blocul comunitar dacă, la fel ca în alți ani, Guvernul va efectua investiții publice mai mici decât cele bugetate. De asemenea, o posibilă îngheţare a salariilor în sectorul public şi o posibilă modificare a proiectului legii pensiilor ar putea duce la deficite mai mici în anii următori.

Noile prognoze ale Comisiei Europene sunt semnificativ sub cele ale Fondului Monetar Internaţional, care la începutul lunii octombrie a revizuit în scădere la 4% estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în primăvară, notează Agerpres.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) susţine şi ea că economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 4,2%, pentru ca anul viitor avansul economiei să se reducă la 3,6%. Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,6% până la 4,2%, şi cu 0,6 puncte procentuale pentru anul viitor, de la 4,2% până la 3,6%.

În schimb, Comisia Naţională de Strategie și Prognoză mizează pe o creştere a PIB de 5,5% în 2018, urmată de creşteri de 5,7% în 2019 şi 2020 şi de 5% în 2021. Cifrele estimate de Comisia de Prognoză sunt luate în considerare la calculul bugetului.