Economia României va înregistra o creștere robustă în acest an, dar mult sub estimările Guvernului, apreciază Comisia Europeană în Prognoza economică de toamnă publicată joi.

Produsul intern brut al României va crește în acest an cu 3,6%, estimează Comisia, comparativ cu un avans de 5,5% estimat de autoritățile române. Și previziunea Comisiei este semnificativ mai redusă față de cea anterioară, de 4,5%, inclusă în prognoza de primăvară.

Executivul comunitar a redus și estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,8%. „Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creștere a consumului privat încetinește, iar contribuția negativă a exporturilor nete la creștere continuă să se înrăutățească. Pe perioada de prognoză, PIB-ul este estimat să crească mai moderat”, potrivit Comisiei Europene.

Astfel, în următorii ani, consumul privat ar urma să continue să încetinească, pe măsură ce creșterea nominală a salariilor se moderează și inflația va continua să afecteze veniturile disponibile, dar va rămâne principalul motor al creșterii subliniază Comisia Europeană.

În ceea ce privește inflația, Comisia a revizuit în creștere ușoară la 4,3% prognoza pentru 2018, față de 4,2% cât prognoza în primăvară, urmând ca indicele prețurilor de consum să coboare la 3,5% în 2019 și 3,3% în 2020, ca urmare a slăbirii cererii interne.

„Un risc principal la adresa acestor prognoze este că majorarea salariilor ar putea continua să depășească creșterea productivității, ceea ce ar duce la o nouă scădere a competitivității economice a României și ar slăbi creșterea exporturilor. Mai mult, prețurile volatile la alimente și nivelul ridicat al prețurilor internaționale la materii prime ar putea duce la o nouă agravare a deficitului de cont curent. Incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale, cu posibile efecte negative asupra mediului de afaceri precum și provocările atingerii țintelor de deficit bugetar ar putea afecta deciziile de investiții. Pe de altă parte, îmbunătățirea absorbției fondurilor europene reprezintă un risc pozitiv la adresa creșterii PIB-ului în 2019 și 2020”, susține Executivul UE.

Deficitul guvernamental este prognozat să crească la 3,3% din PIB în 2018, de la 2,9% din PIB în 2017, urmând să continue pe aceași tendință pentru a ajunge la la 3,4% din PIB în 2019 și 4,7% în 2020. Potrivit regulilor UE, un stat membru trebuie să țină deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB.

„Aceste prognoze sunt influențate în principal de planurile de majorare semnificativă a punctului de pensie, incluse în programul de guvernate și implementate în legea pensiilor recent adoptată de Guvern”, susține Comisia.

Însă Executivul UE notează că deficitul ar putea respecta în 2018 limita maxim admisă de blocul comunitar dacă, la fel ca în alți ani, Guvernul va efectua investiții publice mai mici decât cele bugetate. De asemenea, o posibilă înghețare a salariilor în sectorul public și o posibilă modificare a proiectului legii pensiilor ar putea duce la deficite mai mici în anii următori.

Noile prognoze ale Comisiei Europene sunt semnificativ sub cele ale Fondului Monetar Internațional, care la începutul lunii octombrie a revizuit în scădere la 4% estimările privind evoluția economiei românești în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puțin decât estima în primăvară, notează Agerpres.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) susține și ea că economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de 4,2%, pentru ca anul viitor avansul economiei să se reducă la 3,6%. Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD și-a revizuit, în jos, estimările privind evoluția economiei românești cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,6% până la 4,2%, și cu 0,6 puncte procentuale pentru anul viitor, de la 4,2% până la 3,6%.

În schimb, Comisia Națională de Strategie și Prognoză mizează pe o creștere a PIB de 5,5% în 2018, urmată de creșteri de 5,7% în 2019 și 2020 și de 5% în 2021. Cifrele estimate de Comisia de Prognoză sunt luate în considerare la calculul bugetului.