Perioada de tranziție s-ar încheia astfel la aceeași dată cu exercițiul financiar.

Comisia Europeană propune ca perioada de tranziţie ce va urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană în data de 29 martie 2019 să se încheie la 31 decembrie 2020, potrivit directivelor de negociere ale Comisiei publicate miercuri.

„Perioada de tranziție trebuie să fie clar definită și limitată cu precizie în timp. Comisia recomandă ca data-limită a acestui regim să fie 31 decembrie 2020”, se arată în documentul citat.

Suprapunerea cu încheierea actualei perioade bugetare a UE de şapte ani, sfârşitul anului 2020, la 21 de luni după Brexit (sfârşitul lunii martie 2019), a fost îndelung aşteptată ca data ţintă finală a perioadei de tranziţie, dar aceasta a fost prima confirmare oficială că acesta este obiectivul oficial ale negociatorilor europeni, notează Agerpres. Premierul britanic Theresa May propusese o perioadă de tranziţie de doi ani.

Comisia Europeană a spus că „nu ar trebui să se poată alege doar elementele convenabile: Regatul Unit va continua să participe la uniunea vamală și la piața unică (cu toate cele patru libertăți). Acquis-ul Uniunii ar trebui să se aplice în continuare integral Regatului Unit și în Regatul Unit ca și când acesta ar fi un stat membru.”

Pe de altă parte, Marea Britanie va fi, pentru UE, o țară terță încvă din 30 martie 2019 și, ca urmare, nu va mai fi reprezentată în cadrul instituțiilor, agențiilor, organelor și oficiilor Uniunii.

Consiliului UE va adopta în ianuarie 2018 directivele de negociere suplimentare, după ce șefii de stat din UE au agreat, în 15 decembrie, că negocierile cu Marea Britanie pot intra în etapa a doua.