Comisia Europeană consultă statele membre în privința prelungirii și ajustării cadrului temporar al ajutorului de stat introdus la începutul pandemiei de coronavirus.

Comisia Europeană a trimis luni statelor membre spre consultare un proiect de propunere de prelungire până la 30 iunie 2021 și ajustare a domeniului de aplicare a Cadrului temporar al ajutorului de stat. Acesta a fost adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul epidemiei de coronavirus.

Comisia evaluează acum necesitatea prelungirii cadrului temporar dincolo de valabilitatea sa actuală până la 31 decembrie 2020, pe baza unor importante politici de concurență sau considerente economice.

Astfel, Comisia a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere (i) de prelungire la limitele actuale a dispozițiilor existente ale cadrului temporar (inclusiv pentru sprijinul lichidității) cu încă șase luni până la 30 iunie 2021, (ii) de extindere a domeniului de aplicare a cadrul temporar, permițând statelor membre să contribuie la costurile fixe ale companiilor care nu pot acoperi din venituri aceste costuri și (iii) să adapteze condițiile pentru măsurile de recapitalizare în cadrul cadrului temporar; în special pentru ieșirea statului din acționariat în situațiile în care statul era acționar existent înainte de recapitalizare.

Statele membre au acum posibilitatea să comenteze proiectul de propunere al Comisiei.

În ultimele șapte luni, cadrul temporar a permis un sprijin potențial de circa 3.000 de miliarde de euro în toate statele membre UE, potrivit vicepreședintei executive a Comisiei Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

„Efectele crizei vor rămâne cu noi o vreme. De aceea, propunem să prelungim cadrul temporar până la mijlocul anului viitor și să îl adaptăm la nevoile continue ale întreprinderilor, protejând în același timp piața unică a UE”, a spus Vestager.