Prin intermediul mecanismului SURE, Comisia Europeană acordă sprijin financiar pentru protejarea locurilor de muncă și a lucrătorilor din UE.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va emite în cadrul Instrumentului SURE al UE obligațiuni cu impact social în valoare de până la 100 de miliarde de euro. Comisia a adoptat Cadrul privind obligațiunile cu impact social, care vor mobiliza fonduri destinate unor obiective sociale.

Consiliul a aprobat acordarea, prin intermediul SURE, a unui sprijin financiar pentru 16 state membre, inclusiv România.

Sprijinul vine sub forma unor împrumuturi care ajută statele membre să abordeze creșterea bruscă a cheltuielilor publice necesare pentru a menține locurile de muncă în contextul crizei pandemice. Mai precis, acestea vor ajuta statele membre să își acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic, precum și de alte măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii care desfășoară o activitate independentă.

România poate lua un împrumut de până la 4,1 miliarde de euro, pentru a susție cheltuielile cu ajutoarele de șomaj plătite angajaților disponibilizați din cauza pandemiei de coronavirus.

„Nu numai că investim miliarde de euro pentru a salva locuri de muncă în Europa și pentru a reduce impactul social al pandemiei de COVID-19, ci facem acest lucru prin emiterea de obligațiuni cu impact social. Astfel, investitorii vor avea posibilitatea de a participa la eforturile noastre și fonduri în valoare de până la 100 de miliarde de euro vor contribui la menținerea locurilor de muncă în statele noastre membre”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.