Comisia Europeană va prezenta luna viitoare o nouă propunere legislativă pentru a stabili un încărcător comun pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice în cadrul UE. Nu este prima încercare de acest fel.

Comisia Europeană încearcă de mai mult de un deceniu să impună un încărcător comun pentru dispozitivele mobile vândute pe teritoriul Uniunii. Inițiativa a aparținut lui Solomon Passy și soției sale Gergana Passy, ​​politicieni bulgari. Aceasta a fost preluat de Günter Verheugen, fost comisar pentru întreprinderi și industrie (2004-2010). Rezultatul a reușit doar parțial.

O unificare a încărcătoarelor ar putea afecta Apple, producătorul telefoanelor iPhone, mai mult decât pe ceilalți producători. iPhone și iPad sunt alimentate de cablul Lightning, în timp ce dispozitivele Android sunt alimentate de conectori USB-C.

Jumătate dintre încărcătoarele vândute cu telefoane mobile în Uniunea Europeană în 2018 aveau un conector USB micro-B, în timp ce 29% aveau un conector USB C și 21% un conector Lightning, a constatat un studiu al Comisiei din 2019.

Executivul UE elaborează în prezent un text legislativ, a declarat pe 12 august o persoană familiarizată cu această chestiune, citată de EURACTIV.com, fără a oferi mai multe detalii.

Europarlamentarii au votat anul trecut în mod covârșitor în favoarea unui încărcător comun, invocând beneficiile pentru mediu și comoditatea utilizatorilor.

În trecut, Apple, Samsung, Huawei și Nokia au semnat un memorandum de înțelegere voluntar pentru armonizarea încărcătoarelor pentru noile modele de smartphone-uri care intrau pe piață în 2011, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a numărului de încărcătoare diferite și la o convergență a pieței la USB 2.0 micro- Conexiuni B.

Ulterior, industria și Comisia au încercat să ajungă la o rezoluție finală asupra problemei în 2018, dar nu au reușit.

Apple și-a exprimat opinia că un încărcător comun ar afecta inovația și ar crea un munte de deșeuri electronice dacă consumatorii ar fi obligați să treacă la noi încărcătoare.

Studiul Comisiei din 2019 propunea cinci opțiuni pentru un încărcător comun, dintre care trei se refereau la conectorii de la capătul dispozitivului și celelalte două la sursa de alimentare externă.

Link: CE - One mobile phone charger for all