Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană (BCE) explorează de câteva luni potențialele riscuri legate de introducerea unei Euro-cripto-monede digitale. Planurile ar putea prinde contur chiar de anul acesta.

BCE a desfășurat deja o consultare publică pe această temă, la capătul căreia cele mai multe temeri exprimate au fost legate de datele personale și confidențialitatea acestora.

Mai multe departamente ale Comisiei, printre care Servicii Financiare, Economie și Afaceri Digitale vor face parte, împreună cu colegi din BCE, dintr-un grup care va explora „posibilitatea emiterii unui Euro digital, care să completeze soluțiile cash și de plăți oferite de sectorul privat”.

„Un astfel de proiect ar răspunde întrebărilor tehnice și de design și ar da BCE uneltele necesare pentru a fi pregătită să emită un Euro digital dacă o astfel de decizie va fi luată”, arată o declarație comună a CE și BCE de  luna aceasta.

Nevoia de introducere a unei cripto-monede centralizate a UE a apărut în lumina digitalizării accelerate, a schimbărilor rapide din peisajul plăților și a apariției mai pregnante a cripto-bunurilor.

Fabio Panetta, membru în board-ul executiv al BCE și cel care conduce echipa care explorează posibilitatea unui Euro digital, crede că moneda digitală va putea îmbunătăți confidențialitatea în plățile online. „Asigurarea confidențialității este un element esențial al democrațiilor moderne și o parte a valorilor europene. Plățile trebuie să respecte și ele dreptul oamenilor la confidențialitate în era digitală și designul unui euro digital va trebui să respecte acest principiu,” a spus el.

„Abia la primăvară, probabil în aprilie, vom decide dacă să mergem înainte cu tot ceea ce trebuie făcut”, a spus președinta BCE, Christine Lagarde pe 21 ianuarie. Din declarațiile ei anterioare reiese însă că ea crede în acest proiect: „Intuiția mea este, dar e o decizie pe care o vom lua colectiv, că vom merge în această direcție”, a spus ea în noiembrie.

Lagarde a repetat adesea că introducerea unui Euro digital nu implică renunțarea la bancnote și monede. Pe de altă parte, ar putea ușura plățile în Europa și ar oferi fiecărui cetățean din zona euro posibilitatea de a avea un depozit patronat direct de BCE, fără intervenția băncilor comerciale. Potențialele schimbări și destabilizări vor fi însă îndelung analizate. O astfel de monedă digitală va putea fi lansată efectiv după „câțiva ani”.

Facebook și-a anunțat proiectul de a lansa o monedă digitală în 2019, iar momentul a fost unul de trezire pentru mai multe bănci centrale din lume.