Comisia Europeană cere sancțiuni financiare pentru că România nu a comunicat dacă a introdus în legislația autohtonă reglementările UE privind mărcile.

România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a Directivei privind mărcile, act adoptat în 2015 pentru a actualiza și simplifica cadrul juridic al Uniunii în materie de mărci.

Statele membre au fost obligate să transpună directiva în legislația națională până la 14 ianuarie 2019.

Potrivit Comisiei Europene, României i s-a transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispoziție un termen pentru a răspunde. Totuși, în pofida faptului că i s-a acordat o prelungire a termenului de răspuns la avizul motivat, România nu a comunicat măsurile de transpunere. Prin urmare, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz.

Executivul UE amintește că directiva a fost un pas important în modernizarea și armonizarea în continuare a legislației UE privind mărcile, aducând o serie de modificări semnificative, inclusiv o definiție revizuită a mărcii, adaptată la era digitală; noi motive care împiedică înregistrarea mărcilor; noi norme privind mărfurile contrafăcute în tranzit, precum și noi dispoziții de armonizare a procedurilor privind mărcile în toate statele membre ale UE.