După creșterea masivă a prețurilor la energie în acest an, Guvernul pregătește o schemă de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Cât va fi susvenția?

Guvernul a analizat miercuri, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență privind compensarea prețurilor la energie și gaz.

„Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici, până acum am vorbit de clienții casnici, aș vrea să vorbim și de clienți non-casnici, în special IMM-uri”, a spus premierul Florin Cîțu, după ședința de guvern.

În ceea ce privește, clienții casnici, schema de compensare nu va viza consumatorii cu cele mai scăzute venituri, deoarece aceștia vor intra sub incidența Legii consumatorului vulnerabil.

În privința facturilor la energie electrică, măsura vizează mai mult de cinci milioane de gospodării, cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 de kilowați-oră, adică aproape 13 milioane de români, a precizat ministrul energiei, Virgil Popescu. 

Concret, statul va suporta 18 bani din prețul unui kWh. Ministrul a explicat că va fi compensată diferența dintre cel mai mic preț din piață, 64 de bani pe kWh, cu toate taxele incluse, și cel mediu, 82 de bani pe kWh, ceea ce îi va încuraja pe oameni să aleagă furnizorul care are prețuri mai mici.

Popescu a explicat că, în ceea ce privește consumul luat în calcul de schema de compensare, sub 30 kWh este vorba despre case nelocuite sau de vacanță, în timp ce peste 200 kWh lunar au consumatorii cu venituri peste medie.

În ceea ce privește gazele naturale, statul va compensa 25% din valoarea facturilor unui număr estimat de 2,3 milioane de gospodării, adică în jur de 5 milioane români. „Prin urmare, peste 60% din consumatorii din România vor beneficia de compensarea facturii la gaze cu 25%”, a precizat guvernul.

„La gaze am luat un preț de referință de 255 lei pe MWh, mai mult decât dublu față de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuințe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii. Furnizorii vor trece aceste discounturi în factură”, a spus Popescu.

Premierul Florin Cîțu a spus că guvernul a inițiat, tot în ședința de miercuri, și o discuție despre plafonarea prețului la gaze.