La o zi după ce a primit OK-ul UE pentru un ajutor de salvare de circa 2,7 miliarde de euro, Complexul Energetic Oltenia a aplicat pentru finanțarea unor investiții în două centrale pe gaz.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este cel mai mai mare producător de energie pe bază de cărbune, care este în prezent energia cea mai scumpă, din cauza costurilor mari cu certificatele de emisii. Din cauza problemelor financiare, statul român, care este acționarul majoritar al producătorului de energie, a cerut aprobarea Comisiei Europene pentru un ajutor de stat care să permită restructurarea companiei.

Comisia a anunțat miercuri că a aprobat planul României de a acorda CEO un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde de lei). 

Joi, ministrul energiei a anunțat care sunt următorii pași pentru producătorul de energie.

„Complexul Energetic Oltenia a depus astăzi (joi - n.r.) aplicație pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a două proiecte importante. Este vorba despre: Construcția unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 475 MW la Turceni; Construcția unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 850 MW la Ișalnița”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul a precizat că valoarea totală a investițiilor este de peste 800 milioane de euro. 

Fondul pentru modernizare este un instrument lansat de Comisia Europeană pentru finanțarea investițiilor energetice, pentru a facilita în special tranziția în regiunile dependente de cărbune din statele membre cu o dezvoltare economică mai redusă decât media UE. Potrivit ministrului, fondul are o alocare estimată în prezent la peste 15 miliarde de euro (în funcție de cotația viitoare a certificatelor CO2) cu o perioadă de implementare până în decembrie 2030.