PSD, PNL, UNPR, UDMR și ALDE au ajuns, joi, în cadrul discuțiilor tehnice pe tema noului Cod Fiscal, la un consens asupra reducerii TVA la 20% din 2016 și la 19% din 2017. Totodată, s-a decis ca eliminarea supra-accizei să fie amânată pentru 2017.

„S-a ajuns la un consens vizavi de amânarea a două măsuri. În primul rând TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016 iar de la 1 ianuarie 2017 de 19%. O a două măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supra-accizei, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017”, a declarat, la finalul negocierilor tehnice dintre partidele parlamentare, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Întrebat cum va acoperi gaura din buget făcută de TVA-ul de 20%, Teodorovici a replicat: „Din ce-am acoperit-o și până acum. A fost una mai mare, acum este una mai micuță”.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat că liberalii sunt de acord cu reducerea TVA în două trepte, deoarece acest lucru „garantează sustenabilitatea Codului Fiscal”.

„Cota TVA în două trepte garantează sustenabilitatea, după primul an de aplicare trebuie să se absoarbă măsurile fiscale, urmând ca în anul doi, după ce s-a consolidat bugetul, să putem veni cu a doua etapă de un punct procentual la TVA și, de asemenea, celelalte măsuri care unele sunt cu 1 ianuarie 2016, altele cu 1 ianuarie 2017”, ”, a precizat Eugen Nicolăescu.

Vicepreședintele UNPR, deputatul Eugen Nicolicea, a explicat că propunerile de modificare decise în cadrul întâlnirii de joi vor constitui amendamente la Codul Fiscal atunci când acesta va fi votat în Parlament.

Miercuri seara, premierul Victor Ponta a declarat că, în cadrul discuțiilor avute la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcții speciale și a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară".

"Președintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideți să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcții speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esențiale, ci TVA de 20% și restul prevederilor. La fel și guvernatorul, dar decizia aparține Parlamentului", a declarat premierul, într-o intervenție telefonică la România TV.

Guvernul a propus inițial un TVA de 20%, dar premierul a anunțat, din Turcia, că taxa va fi redusă la 19%.

Pe 21 iunie, Ponta a scris pe Facebook că a fost vizitat la Istanbul, unde se operase la genunchi, de către miniștrii Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu care a decis să susțină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, nu la 20%. 

Miercuri, premierul Victor Ponta a revenit și a declarat, la începutul ședinței de guvern, că TVA va fi 20% și nu 19%, și că a discutat acest lucru și cu președintele Klaus Iohannis și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.  

La negocierile tehnice privind Codul Fiscal, din partea PSD a participat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, în timp ce de la PNL au fost vicepreședintele Comisiei de Buget a Camerei Deputaților, Eugen Nicolăescu, si secretarul general Marian Petrache. UNPR i-a trimis pe ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, si pe senatorul Haralambie Vochițoiu.

Din partea UDMR a fost europarlamentarul Iuliu Winkler și parlamentarii Erdei Doloczki Istvan și Alexandru Vegh, iar din partea ALDE, vicepreședintele Cătălin Beciu.