Consiliul Concurenței a semnat, alături de autorități din mai multe state memre, memorandumul de cooperare regională în domeniul concurenței, care stabilește acordarea de asistență tehnică instituțiilor din Republica Moldova și Ucraina.

O delegație a Consiliului Concurenței, condusă de președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, participă, în perioada 18-19 aprilie la Varșovia, la ceremonia de semnare a memorandumului, alături de autorități din Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, Moldova și Ucraina.

Astfel, instituțiile semnatare vor acorda asistență tehnică agențiilor similare din Republica Moldova și Ucraina, în contextul parcursului european al celor două țări și vor asigura schimbul de experiență la nivel regional.

"Autoritatea de concurență din România colaborează de peste 10 ani cu instituțiile din Republica Moldova și Ucraina, implementând două proiecte de Twinning în domeniul concurenței și ajutorului de stat și participând cu echipe de experți în mai multe proiecte de asistență tehnică cu ocazia acțiunilor bilaterale. Suntem, astfel, una dintre cele mai calificate autorități pentru a sprijini agențiile din Republica Moldova și Ucraina să reformeze politicile de concurență în perioada de pre-aderare la blocul comunitar, având în vedere experiența acumulată", a declarat Bogdan Chirițoiu.

În cadrul acestui eveniment de la Varșovia se discută și se stabilesc acțiunile din planul de colaborare pentru 2023, organizate sub președinția Autorității Naționale de Concurență din Polonia.

Consiliul Concurenței din România va deține, în anul 2024, președinția acestei inițiative regionale, ocazie cu care va organiza o serie de evenimente pe teme privind politica de concurență și de aplicare a legislației specifice care urmează să fie prioritare în cursul anului următor.