Consiliul Concurenței spune că prețurile din România ale carburanților urmează cotațiile internaționale și nu există indicii că operatorii de pe această piață ar fi încălcat Legea concurenței.

"În România prețurile merg în paralel cu cotațiile internaționale și cu prețul țițeiului. În acest moment nu avem niciun fel de indiciu că ar exista înțelegeri între actorii de pe piața combustibililor. Mai mult, același fenomen de creștere a prețurilor se întâlnește și în alte state europene, precum și în SUA, în forme acute", a spus Dan Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței, în cadrul Comisiei economice din Senat, citat de Agerpres.

Potrivit datelor instituției, în România creșterea este mai mică decât cotațiile internaționale.

Astfel, prețul benzinei în România a crescut cu 40% de la începutul anului, iar cel al motorinei, cu 51%. Aceasta în timp ce cotațiile internaționale Platts ale benzinei au crescut cu 87%, iar la motorină, cu 120%.

"Faptul că actorii din piață au aceleași prețuri în anumite momente nu înseamnă că s-au înțeles între ei și au încălcat legea. Monitorizăm permanent această piață, la fel cum fac și celelalte autorități de concurență din Europa și nicio autoritate de concurenței în ultimii doi ani nu a găsit o înțelegere de tip cartel", a completat reprezentantul CC.

Oficialii instituției au fost întrebați și de momentul din martie, când o benzinărie din județul Bihor a majorat foarte mult prețurile.

"Acela a fost un moment de isterie, care, din analizele noastre, a fost un caz foarte izolat declanșat de acțiunea unei benzinării private. Situația a durat maximum 12 ore, iar a doua zi lucrurile au revenit la normal ca urmare a acțiunii pieței", a spus Dumitru Brezoi, inspector în cadrul Consiliului, specializat în sectorul petrolier.

El a arătat că piața carburanților este una dintre cele mai monitorizate de către reprezentanții autorității.

"Dintotdeauna, de când știu eu, acest domeniu este unul dintre cele mai importante și cele mai monitorizate. Faptul că nu avem o investigație nu înseamnă că am ignorat această piață, ba dimpotrivă, ea este monitorizată în fiecare zi. Avem din 2019 un instrument foarte important, la care companiile au acceptat să participe, respectiv Monitorul prețurilor, care ne permite să vedem toate modificările de preț la oră și minut pentru 90% din piața de retail", a susținut Brezoi.

Acesta a explicat că, din moment ce nu au existat indicii de încălcare a legislației, Consiliul nu a putut cere în instanță efectuarea unor inspecții inopinate la companiile petroliere.

"Noi nu avem posibilitatea să intervenim în piață, pentru că este o piață liberă. Noi sancționăm situațiile unde vedem încălcări ale Legii concurenței", a mai spus Dan Pascu.