Consiliul UE a adoptat vineri o recomandare în cadrul procedurii de deficit excesiv care vizează România, arătând că deficitul trebuie să reintre în limitele admise în Uniunea Europeană nu mai târziu de 2024.

Începând de anul trecut, România face obiectul unei Proceduri de deficit excesiv, din cauza depășirii limitei de deficit bugetar de 3% din produsul intern brut în 2019, ca urmare a unei politici fiscale expansioniste.

Ulterior, Comisia Europeană a recomandat suspendarea constrângerilor fiscale din Tratatul UE pentru a permite statelor membre să își susțină economiile în contextul pandemiei de COVID-19. Dar, cum depășirea limitei de deficit a avut loc în anul anterior, procedura de deficit excesiv nu a încetat în cazul României.

Totuși, pentru a nu periclita redresarea, oficialii de la Bruxelles au fost de acord să dea României mai mult timp pentru a-și corecta deficitul fiscal. 

„Consiliul a ajuns la concluzia că o prelungire a termenului limită actual pentru ca România să își corecteze deficitul public ar fi importantă pentru a nu compromite revenirea economică după pandemia de COVID-19. Noul termen limită pentru corectarea deficitului excesiv permite un efort mai gradual un echilibru între consolidarea fiscală și revenirea economică”, subliniază Consiliul.

Recomandarea Consiliului include și ținte intermediare. Astfel, deficitul guvernamental general ar trebui să fie de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 și 2,9% din PIB în 2024, ceea ce este în linie cu obiectivele guvernului român.

Consiliul UE precizează că a luat în calcul modificările din situația fiscală a României, evoluțiile bugetare din 2020 și noua strategie bugetară adoptată și cere reforme, inclusiv în gestionarea finanțelor publice. „În acest context, Facilitatea de Revenire și Reziliență poate oferi României o oportunitate de a-și îmbunătăți situația fiscală în condițiile în care continuă să susține creșterea economică și crearea de locuri de muncă”, se arată în comunicatul de presă, citat de Agerpres.

Recomandarea adoptată vineri la propunerea Comisiei Europene ține cont de recentele evoluții și fixează un nou termen limită pentru corectarea deficitului excesiv al României în 2024. România este așteptată să prezinte un raport Consiliului European până la data de 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru atingerea țintelor stabilite în recomandare.