Pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrală nuclearelectrică din Cernavodă ar fi nevoie de investiții de circa 7 miliarde de euro.

„Suntem pe punctul de a finaliza studiul de fezabilitate, am făcut un update la studiul din 2012. În paralel cu o serie de evaluări a conformării structurilor și a proiectului tehnologic cu directivele de securitate nucleară. Urmează în scurt timp să venim în AGA (Adunarea Generală a Acționarilor - n. r.) cu o propunere de demarare a acestui proiect", a declarat marți Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, într-o conferință de profil.

El a spus că este nevoie de pregătiri ample pentru acest proiect, notează Agerpres.

„Așadar, preconizăm că punerea în funcțiune a Unității 3 va fi, conform PNIESC (Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice - n. r.), în jurul anului 2030-2031, ceea ce înseamnă o mobilizare de șantier în jurul anului 2024, Până atunci avem faze premergătoare", a spus Ghiță.

Întrebat care este valoarea totală a proiectului celor două reactoare, el a precizat: "Ultimul studiu de fezabilitate și ultima referință - o să dau o cifră, dar noi o actualizăm acum pentru a o supune votului acționarilor și până vin cu această informație în AGA nu o să o dau preliminar - însă pot să spun ce a fost ultima oară când a fost asumat în AGA și aveam un cost total al proiectului de aproximativ șapte miliarde de euro, însemnând atât contribuția de active, cât și construcția efectivă”.

„Ideal, decizia finală de investiții și mobilizarea de șantier ar trebui să fie în anul 2024, pentru a putea atinge ținta prevăzută în PNIESC pentru intrarea în operare a unei unități la finalul anului 2030, începutul anului 2031”, a repetat șeful Nuclearelectrica.

Pe 9 octombrie 2020, s-a parafat la Washington Acordul Interguvernamental extins între România și Statele Unite ale Americii care permite cooperarea în domenii de importanță pentru țara noastră și domeniul nuclear civil, cu precădere proiectul Unităților 3 și 4 și retehnologizarea Unității 1.