Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat luni că a finalizat seria de consultări interministeriale și dezbateri publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit unui comunicat al MIPE, actualizarea PNRR urmărește să integreze criteriile stabilite recent prin Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență, precum și contribuția tuturor părților implicate în identificarea, conturarea și elaborarea de proiecte care să țintească reformarea celor mai importante sectoare din România.

Pe parcursul următoarelor două săptămâni propunerile primite vor fi integrate și documentul va fi transmis Comisiei Europene, a precizat instituția.

„Am notat în toată această perioadă o serie de idei, atât din mediul public, cât și din cel privat, care se pot transforma în reforme și investiții care să răspundă priorităților celor șase piloni ai PNRR. Urmează partea de structurare și integrare a acestora într-un document coerent care să contureze reforme esențiale pentru România. Interesul participanților care au venit în număr impresionant arată că putem fi optimiști și mizăm pe implicarea reală a tuturor la implementarea acestor inițiative”, a declarat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Guvernul are o comunicare continuă cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a fi siguri că fiecare componentă și reformă propusă se încadrează în condiționalitățile cerute și de asemenea că toate propunerile respectă obligațiile de verde, digital, precum și principiul de a nu afecta semnificativ mediul, a spus și Marius Vasiliu, secretar de stat în minister.

„Totodată, lucrăm împreună cu reprezentanții Comisiei și cu cei ai Ministerului de Finanțe la definitivarea mecanismului financiar și de implementare precum și la cel de control ale PNRR”, a adăugat el. 

Procesul de actualizare a PNRR a fost demarat la finalul lunii ianuarie, imediat după aprobarea de către Guvernul României a Memorandumului "Mecanismul pentru elaborarea poziției Guvernului României cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență".

Comisia Europeană a respins planul inițial, trimis la sfârșitul anului trecut, pentru că nu ar fi conținut suficiente reforme.

România poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul Uniunii Europene.

Scopul mecanismului este de a oferi sprijin pentru investiții și reforme esențiale în vederea redresării sustenabile și pentru ameliorarea rezilienței economice și sociale a statelor membre, astfel încât, la finalul perioadei de investiții, economiile și societățile europene să fie mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile tranzițiilor verzi și digitale.