Peste trei sferturi din avansul economiei în primele trei luni a venit din consum, dar și investițiile au avut o pondere importantă.

În primul trimestru, produsul intern brut s-a menținut, în termeni reali, la același nivel cu cel înregistrat în trimestrul precedent, dar a înregistrat o creștere față de același trimestru din 2017, cu 4% pe seria brută și cu 4,2% în date ajustate sezonier.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 3,4% la creșterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creșterea PIB. O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecință a creșterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri și servicii”, arată datele comunicate de Institutul Național de Statistică.

La creșterea PIB, în trimestrul I 2018 față de trimestrul I 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții pozitive mai importante având industria (+1%), cu o pondere de 23% la formarea PIB și care a înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 4,4%, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%.

În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) a menținut estimările referitoare la creșterea economiei României în 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se așteaptă la un avans de 3,9%. Banca Mondială a anunțat recent că economia României va înregistra un avans de 5,1% în 2018, însă a avertizat că această creștere este peste potențial. O creștere economică de 5% este preconizată și de Fondul Monetar Internațional, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează o creștere de 4,6% în 2018 și de 4,2% în 2019, amintește Agerpres.

Comisia Națională de Prognoză are însă o estimare mult mai optimistă, previzionând o creștere a PIB de 6,1% în 2018, urmată de creșteri de 5,7% în 2019 și 2020 și de 5% în 2021.

În 2017, economia România a consemnat un avans de 6,9%, comparativ cu anul precedent, una dintre cele mai ridicate rate de creștere din Uniunea Europeană.