Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în luna iulie atât față de luna precedentă, cât și comparativ cu aceeași perioadă din 2019, indicând o evoluție pozitivă a consumului privat, principala componentă a PIB.

În luna iulie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut față de luna precedentă atât ca serie brută cu 10,3%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 3,9%, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).

Cifra de afaceri din comerț este un bun indicator al consumului privat, care reprezintă peste două treimi din produsul intern brut. Iar evoluția din primele șapte luni indică o revenire a sectorului la nivelul din urmă cu un an.

Astfel, în perioada ianuarie-iulie, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 1,2% în serie brută, respectiv cu 0,8% în date ajustate, față de intervalul similar din 2019.

Doar în iulie, volumul cifrei de afaceri din retail a fost cu 4,7% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut (cu 4,2% mai mare în date ajustate).

Potrivit INS, au crescut vânzările de alimente și produse nealimentare, dar vânzările de carburanți încă sunt mai mici decât în perioada similară a anului 2019.