Contractele de finanțare au fost semnate vineri de ministrul Dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, Sevil Shhaideh.

Este vorba despre primul contract finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) și care vizează ”Punerea în valoare a clădirii de patrimoniu a Bisericii Evanghelice CA Sibiu, prin lucrări de conservare, restaurare a clădirii și modernizare a infrastructurii conexe – Piața Huet Sibiu”, anunță Ministerul Dezvoltării.

Durata de implementare a proiectului este de 70 de luni, iar valoarea totală de 21.910.483 lei (din care 21.472.274 lei, adică 98% din valoare, constituie finanțare nerambursabilă).

După restaurarea acestui obiectiv, se preconizează creșterea numărului de vizitatori cu peste 10.000.

Un alt contract semnat este cel de ”Extindere și modernizare infrastructură de apă și apă uzată în județul Bistrița Năsăud”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM),  cu o durată de implementare de 53 de luni și o valoare totală de 55.020.551 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 41.112.485 lei, respectiv 88,74% din valoarea eligibilă aprobată.

Cu o sumă importantă de finanțat prin Programului Operațional Sectorial Transport, Axa P 2, Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport în scopul dezvoltării unui sistem național durabil de transport, DMI 2.1. Modernizare și dezvoltare infrastructură rutieră națională, cel de-al treilea contract semnat vizează reabilitarea drumului național 1C Dej-Baia Mare km. 61+500 – 147+990.

Valoarea totală a proiectului este de 389.600.714 lei, din care contribuția Comisiei Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 85%, respectiv 232.859.957 lei, și cea de la bugetul de stat de 15%, adică peste 41 de milioane de lei.

”Contractele semnate astăzi reprezintă un prim pas în angajamentul asumat, prin Programul de Guvernare, de a aduce în țară, până la finalul acestui an, 5,2 miliarde de euro. Vom putea astfel să contribuim la creșterea competitivității economice, la îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților, și, totodată, să sprijinim dezvoltarea mediului de afaceri, a infrastructurii și serviciilor”, a declarat vicepremierul Shhaideh.