Parchetul anticorupție îl cercetează pe directorul Oracle România, Sorin Mîndruțescu, suspectat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

UPDATE

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au efectuat, pe parcursul zilei de 7 august 2019, o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, anunță oficial DNA. Ulterior, în urma audierii în același dosar penal, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Sorin Mîndruțescu, director general al filialei din România a unei companii multinaționale din domeniul IT, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale).

A fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, termenul de depunere a cauțiunii fiind vineri, 9 august.

Potrivit comunicatului DNA, Mîndruțescu a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

”Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice. Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță. Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat”, explică procurorii DNA.

+++

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează percheziții miercuri la sediul societății Oracle România din Pipera, într-un caz privind anumite fapte de corupție din mediul privat, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Sursele citate au menționat că între Oracle Romania și o altă companie s-ar fi acordat anumite contracte, iar pentru acestea s-ar fi solicitat drept mită anumite sume de bani. Aceleași surse au spus și că directorul companiei, Sorin Mîndruțescu, este vizat de anchetă.

Reprezentanții Oracle au confirmat informația pentru economica.net, dar au precizat că nu există încă o poziție oficială întrucât top managementu companiei se afla într-o întâlnire care a avut loc în afara Bucureștiului.