Coreea de Sud a anunțat un proiect de construire a celui mai mare centru de fabricare a cipurilor electronice din lume. Pentru a face asta, țara mizează pe o investiție privată de 300.000 de miliarde de woni, adică 230 de miliarde de dolari.

Banii provin în principal de la gigantul coreean Samsung, relatează publicația franceză La Tribune.

În timp ce Statele Unite și China duc o luptă feroce pentru a controla piața semiconductoarelor, Coreea de Sud vrea să-și asigure independența.

Astfel, autoritățile au anunțat miercuri "construirea celui mai mare centru de semiconductoare din lume (...) grație unor investiții private masive în valoare de 300.000 de miliarde de woni, a declarat președintele Yoon Suk Yeol, la o reuniune de politică economică.

Ministrul sud-coreean al industriei a declarat că proiectul ar urma să fie încheiat până în 2042. "Rapiditatea este importantă. Guvernul va face tot ce va putea pentru a realiza proiectul", a adăugat el.

Gigantul coreean Samsung Electronics a declarat într-un comunicat trimis AFP că intenționează să investească 300.000 de miliarde de woni în zona de regrupare în următoarele două decenii. 

Coreea joacă cartea suveranității 

Seulul plănuiește să investească masiv în șase tehnologii cheie, printre care cipuri, ecrane și baterii. Tot atâtea domenii în care giganții tehnologiilor țării sunt deja bine implantate. Imensa majoritate a cipurilor electronice celor mai avansate din lume sunt, de fapt, fabricate de două companii: societatea coreeană Samsung și cea taiwaneză TSMC.

În mai 2022, Samsung anunțase de altfel un plan de investiții masive de 450.000 de miliarde de woni în următorii cinci ani. Obiectivul este să devină un lider în sectoare cheie mergând de la semiconductoare la produse biologice. Din această sumă, circa 360.000 de miliarde de woni vor fi investite tocmai în Coreea de Sud.

O cursă mondială

Securizarea aprovizionării cu semiconductoare de înaltă tehnologie a devenit o miză crucială la nivel internațional. Aceste componente electronice sunt indispensabile funcționării telefoanelor, mașinilor conectate, dar și echipamentelor militare. Și, mai în general, funcționării oricărui produs care include electronică. De aproape doi ani, este o penurie de asemenea componente, din cauza puternicei relansări post-Covid care a generat o cerere mai mare decât oferta.

Statele Unite și China s-au angajat într-o bătălie feroce pentru controlul acestei piețe. În octombrie anul trecut, Washingtonul a anunțat instituirea de noi controale la export urmărind să limiteze capacitatea Beijingului de a cumpăra și fabrica semiconductoare. O decizie care a provocat furia puterii asiatice care a depus în decembrie o procedură la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). 

Cooperare întărită cu Japonia

Președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a salutat miercuri, într-un interviu pentru mai multe media printre care AFP, cooperarea tot mai mare cu Japonia pe chestiuni mergând de la Coreea de Nord la semiconductoare, declarând că face parte dintr-un "nou capitol" istoric pentru cele două țări.

"Coreea și Japonia sunt națiuni cheie în lanțurile de aprovizionare mondiale ca producția de semiconductoare", a notat Yoon. "O cooperare economică mai puternică între Coreea și Japonia va contribui probabil mult la stimularea canalelor de aprovizionare mondiale".

Yoon Suk Yeol se află azi la Tokyo, prima sa vizită de la preluarea funcției în 2022.

Sursa: RADOR