Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a solicitat zilele trecute autorităților europene să includa eurobondurile emise de statul român în programul de achiziții al Băncii Centrale Europene destinat țărilor din zona euro.

Cereri similare au fost adresate și de administratorii fondurilor de pensii private din Croația și Bulgaria.

Dacă cererile vor avea succes, titlurile de stat emise în euro de România vor fi eligibile pentru a fi cumpărate de BCE, efectul fiind injectarea în economia românească a miliarde de euro, a anunțat joi APAPR.

În plus, costurile la care se împrumută România de pe piețele externe se vor stabiliza la un nivel mai scăzut, consideră administratorii de pensii private, care sunt unii dintre cei mai importanți cumpărători ai obligațiunilor emise de stat.

Potrivit APAPR, extinderea programului de achiziție al BCE prin includerea eurobondurilor românești va stimula autoritățile române să accelereze reformele în direcția adoptării euro (convergența nominală), cu efecte pozitive și în convergența reală, adică a integrării profunde a economiei românești în piața unică.

România nu mai îndeplinește în prezent niciunul dintre criteriile necesare pentru adoptarea euro, deși obiectivul oficial este intrarea în zona euro în 2024.