Cât de afectată va fi economia de pandemia de COVID-19
Cu milioane de persoane forțate să stea în case și ramuri întregi lipsite aproape total de activitate, economia României, ca și a altor state, va fi serios afectată. Guvernul poate limita parțial declinul, dar nimeni nu poate ști cât va dura criza.
BCR preconizează un recul sever al economiei românești în acest an. „Estimăm o contracție de minus 4,7 anul acesta. Acest lucru va deteriora finanțele publice și așa slăbite, ducând deficitul bugetar undeva la -7,3% din PIB”, arată un raport al BCR, citat de HotNews.
Dar BCR nu este decât ultima instituție care a avansat o prognoză negativă, iar situația este atât de volatilă încât previziunile se pot schimba de la o zi la alta.
Încă nu știe nimeni cât va fi blocată economia și când va fi reluată creșterea. Pe baza pachetelor de susținere a economiei anunțate de guvernele din întreaga lume, creșterea va fi accelerată după terminarea crizei, dar amploarea scăderii depinde de durata efectivă a blocadei economice.
„Probabil vom vedea o scădere în ritm trimestrial de două cifre a creșterii PIB în trimestrul doi, urmată de o recuperare de două cifre în trimestrul al treilea, creștere sprijinită de uriașul stimul fiscal și monetar de pe plan intern și extern”, estimează acum BCR.
BRD, o altă bancă importantă din România, estima recent că România ar putea experimenta o contracție economică de minus 7% în acest an. În scenariul de bază al economiștilor BRD, contracția economică va fi de minus 3,9%, iar în cea mai optimistă variantă economia României ar înregistra un recul de doar 0,5%, dar scenariul pesimist avansează o scădere a economiei cu 7,2%.
Și Banca Națională a României și Ministerul Finanțelor au anunțat măsuri pentru a crește lichiditatea firmelor și a le ține, practic, operaționale. Dar antreprenorii nu sunt prea optimiști.
Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Național de Statistică, întreprinderile mici și mijlocii vor fi cele mai afectate de pandemia de coronavirus, iar managerii lor au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% a activității sau chiar închiderea.
Riscul unei crize economice este foarte mare și din cauză că și țările spre care exportă firmele românești traversează perioade la fel de dificile. Circa trei sferturi din exporturile României merg spre state din UE, iar Europa este acum epicentrul pandemiei de coronavirus.
De altfel și Fondul Monetar Internațional a avertizat că economia mondială va traversa o recesiune chiar mai severă decât cea de după criza financiară din 2008-2009. „Impactul economic va fi sever, dar cu cât se va opri mai rapid virusul, cu atât mai rapidă și mai solidă va fi redresarea”, așteptată în 2021, a spus directorul general al instituției, Kristalina Georgieva.
„Vor fi necesare chiar mai multe măsuri, în special pe frontul fiscal”, a declarat șeful FMI, instituție care își va majora semnificativ finanțarea de urgență, în condițiile în care deja 80 de țări au cerut ajutor. FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, a dat asigurări Georgieva, potrivit Agerpres.
Guvernul României discută, la ora difuzării acestui articol, noi măsuri pentru sprijinirea economiei și a populației.
Comentarii