România își poate acoperi necesarul de finanțare în acest an, deși acesta va fi, cel mai probabil, mai mare decât estimările inițiale, dat fiind că deficitul bugetului se va adânci din cauza epidemiei de coronavirus.

„Obiectivele pe termen scurt sunt finanțarea deficitului existent, plata pensiilor și salariilor și a cheltuielilor medicale, desigur, și există finanțare pentru ele. Rezerva de finanțare acoperă puțin peste cinci luni", a spus Florin Cîțu, ministrul finanțelor, într-o declarație acordată Reuters și citată de Agerpres.

Cîțu a menționat că Ministerul Finanțelor înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget și, fără a preciza care va fi noua țintă, că deficitul bugetar va depăși 5% din PIB.

Analiștii avertizează că spațiul fiscal al României este unul limitat, din cauza măsurilor fiscale generoase aprobate în ultimii ani.

Pe lângă diminuarea veniturilor bugetare cauzată de reducerea activității economice din cauza epidemiei de coronavirus, Guvernul va trebui să crească și cheltuielile pentru a sprijini revenirea economică, ceea ce va adânci serios „gaura” din buget, în contextul în care deficitul era oricum mai mare decât limita permisă de UE, de 3% din PIB.

Florin Cîțu susține că pachetul de măsuri adoptat până acum de guvern are o valoare de 3% din PIB. Printre măsurile adoptate se numără garantarea liniilor de credit și subvenționarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri, creșterea bugetului alocat sănătății și acordarea de ajutoare pentru șomaj tehnic. Florin Cîțu a spus că trimiterea în șomaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costă patru miliarde de lei pe lună.

„Suntem pregătiți să susținem măsura privind șomajul tehnic pentru mai mult de o lună", a spus ministrul pentru Reuters.

El se așteaptă la o revenire economică în formă de "V" în a doua jumătate a anului, pe baza comportamentului actual al multor companii care au decis să înghețe producția în loc să facă concedieri.