Economia României va intra în recesiune în acest an, din cauza blocajului economic provocat de pandemia de COVID-19, dar scăderea nu va fi de lungă durată, potrivit celor mai recente previziuni ale Fondului Monetar Internațional.

Economia românească se va contracta cu 5% în 2020, estimează FMI în cel mai nou raport World Economic Outlook, dat publicității marți. 

Estimarea este considerabil mai pesimistă decât cea din toamnă, când FMI vedea o creștere de 3,5% a economiei din România în anul 2020.

Totuși, recesiunea nu va fi de lungă durată, potrivit previziunilor organizației internaționale, care preconizează că economia românească va reveni cu un plus de 3,9% în 2021.

Însă efectele scăderii economice nu vor dispărea atât de repede. FMI estimează o creștere explozivă a ratei șomajului, de la 3,9% anul trecut până la 10,1% în 2020, urmând să se reducă la 6% în 2021.

Estimarea FMI este mult mai pesimistă decât cea dată publicității săptămâna trecută de „instituția soră” Banca Mondială, care încă vedea o creștere de 0,3% a economiei românești.

Și premierul Ludovic Orban preconizează o scădere, între minus 1% și minus 3%, potrivit unei declarații făcute săptămâna trecută.

Contracția economiei românești vine în contextul unui declin accentuat al economiei globale. 

FMI estimează că, din cauza pandemiei de coronavirus, economia mondială ar urma să se contracte cu 3% în 2020, ceea ce reprezintă un declin chiar mai grav decât cel înregistrat în perioada crizei financiare din 2008-2009. Practic, este o revizuire cu peste 6 puncte procentuale comparativ cu raportul World Economic Outlook din luna octombrie sau update-ul din luna ianuarie, "o revizuire extraordinară într-o perioadă atât de scurtă de timp", subliniază organizația.

„În scenariul de bază, care pleacă de la ipoteza că pandemia se va reduce în a doua jumătate a lui 2020, iar măsurile de izolare vor fi eliminate treptat, economia mondială este preconizată să înregistreze un salt de 5,8% în 2021, pe măsură ce activitatea economică se normalizează”, consideră FMI, potrivit Agerpres.

Totuși, FMI avertizează că riscurile la adresa acestor prognoze sunt mai degrabă orientate în jos, deoarece pandemia ar putea să fie chiar mai persistentă decât se așteaptă FMI în scenariul de bază, iar efectele crizei sanitare asupra activității economice și piețelor financiare ar putea fi mai puternice și mai îndelungate.