Guvernul discută la această oră mai multe măsuri pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

„Astăzi aprobăm primul set de măsuri pentru susținerea economiei. Cumulat, este un pachet de aproximativ 2% din PIB. Un efort important pentru România”, a declarat Florin Cîțu, ministrul de finanțe.

Premierul Ludovic Orban a recunoscut, într-o declarație făcută înaintea ședinței de guvern, că s-ar putea să fie nevoie de măsuri suplimentare în funcție de evoluția din următoarea perioadă atât a economiei autohtone, cât și a principalilor parteneri comerciali.

„Deocamdată ne-am gândit pe de-o parte de a susține de la buget efortul financiar a ceea ce se numește șomaj tehnic. Am ales această formulă pentru că foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care înainte funcționau foarte bine... iar aceste companii sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment și care, odată ce trece criza..., vor avea capacitatea de a-și relua activitatea în bune condiții și vor avea nevoie de angajații pe care i-au format în timp și care au făcut parte din echipa companiei”, a spus Orban.

„De asemenea, vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru”, a spus premierul, menționând că aceste măsuri vor fi valabile pentru toate companiile.

„În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie”, a punctat Ludovic Orban. „Va trebui să creștem investițiile, să creștem alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții.”

Ministrul de finanțe a precizat că nu vor exista probleme din partea statului cu plata la timp a facturilor, rambursarea TVA, salarii, pensii și ajutoare sociale, dar a cerut reciprocitate și din partea agenților economici.

„Companiile a căror activitate nu a fost afectată în această perioadă este important să plătească taxele, impozitele și contribuțiile”, a scris Cîțu pe Facebook.