Datele actualizate de Ministerul Muncii arată că aproape 1.200.000 de persoane au devenit șomeri în ultima perioadă, pe fondul întreruperilor de activitate cauzate de epidemia de coronavirus.

Astfel, 994.407 de contracte de muncă era suspendate marți, cu peste 40.000 mai multe decât cele 952.929 anunțate luni de minister. Cele mai multe contracte suspendate sunt în special în industria prelucrătoare, în comerț și turism.

În ceea ce privește numărul contractelor de muncă încheiate definitiv, acesta a crescut cu peste 7.000 în doar o zi. Astfel, numărul contractelor individuale de muncă încetate a fost marți de 194.824, față de 187.548 în ziua anterioară. Angajații care au rămas fără un contract de muncă activau în principal în comerț, industrie prelucrătoare și construcții, arată datele Ministerului Muncii.

Ministerul anunță că Guvernul a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea, mai spune ministerul.