Încasările restaurantelor au scăzut puternic, rezervările la hotel sunt anulate, iar companiile aeriene renunță la curse. Acestea sunt doar câteva dintre efectele imediate ale epidemiei de coronavirus.

Încasările recente ale restaurantelor au înregistrat scăderi care variază între 20% și 80% din cauza lipsei clienților în contextul epidemiei de coronavirus, a declarat miercuri președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

„La restaurante, din punct de vedere al afacerilor, încasările, depinde de la zonă la zonă, au evoluat cu minus între 20 și 80%, și sunt restaurante sau evenimente care se bazau pe turiști, restaurante sau evenimente care se bazau pe clădirile de birouri, restaurante sau evenimente care sunt în zonele de tranzit. Situația este deosebit de grea pentru operatori și gândul nostru este de a păstra forța de muncă fără a fi nevoiți să luăm măsuri în acest sens. (...) Există din păcate situații în care oamenii au luat măsuri de concediere a anumitor colegi”, a spus Daniel Mischie, potrivit Agerpres.

Reprezentantul HORA a apreciat că, în cazul creșterii numărului de îmbolnăviri, comenzile în restaurante vor continua să scadă și a cerut Guvernului transformarea unei părți a fondurilor europene în linii de credit accesibile pentru industria restaurantelor și a turismului.

„Cel mai important lucru și foarte greu este ca în urma fondurilor care sunt alocate de UE, a fondurilor care nu mai sunt cheltuite datorită faptului că evenimentele, târgurile, expozițiile, nu se mai întâmplă, pentru aceste fonduri să se creeze un fond gestionat de Trezorerie, de CEC, de o altă bancă, în așa fel încât colegii noștri să poată accesa linii de credit cu care să-și ajute afacerile”, a spus Daniel Mischie.

În contextul în care turismul și restaurantele sunt grav afectate economic de criza coronavirus, patronatele din cele două domenii au transmis Guvernului mai multe propuneri pentru sprijinirea industriei.

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, a spus că gradul de ocupare înregistrat de hotelurile din București în primele 9 zile ale lunii martie a fost de 41,66%, mai mic cu o treime față de 63,8% în aceeași perioadă a anului trecut.

De altfel, Ile a spus, fără a preciza exact numele unităților, că un hotel din București și unul din Poiana Brașov au anunțat că își vor închide porțile în luna martie, și probabil și în aprilie. „Evident, ca și consecință, și în România, dacă activitatea va merge în același stil, se vor închide hoteluri”, a spus reprezentantul industriei hoteliere.

Și în zone mai retrase sunt afectate afacerile. Circa 40% din rezervările făcute în sistem early-booking în Delta Dunării au fost anulate, iar aproape 45% din sosirile de nave de croazieră fluvială în Portul Tulcea anunțate pentru acest an au fost anulate. În aceste condiții,  transportatorii rutieri ocazionali susțin că vor începe disponibilizările în mai dacă Guvernul nu adoptă măsuri de relaxare fiscală în domeniu, susține președintele Asociației de Management a Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Țibuleac.

Situația nu este limitată la București și câteva zone turistice. Afacerile din turism s-au prăbușit în ultimele zile, iar hotelurile din țară funcționează pe pierdere, cu un grad de ocupare de sub 20%, pe fondul epidemiei de coronavirus, astfel că unele dintre acestea, ca și multe restaurante, s-au închis deja din lipsă de clienți, susține Mohammad Murad, cel mai mare hotelier din țară și președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), într-un interviu acordat Profit.ro.

Pentru a depăși criza, sectorul turism și restaurante cere scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie și mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni în cazul extinderii crizei; amânarea plății TVA și a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări și dobânzi, ca și formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului; plata imediată a datoriilor statului către operatorii de turism - plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, plata TVA de recuperat, ca și plățile facturilor de prestări servicii pe care diverse instituții ale statului le au de făcut către operatorii de turism; asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului.

Coronavirus: Situația evoluției virusului în România

Mai mult pe EurActiv »