UE ar putea intra în recesiune din cauza epidemiei COVID-19, a avertizat vineri un oficial al Comisiei Europene. În aceste condiții, statul român trebuie să contribuie cu mai multe miliarde de lei la susținerea economiei locale.

„Dacă estimările făcute în aceste zile pentru creșterea economică în UE se adeveresc, o să fie nevoie de un pachet substanțial, resurse publice și private, pentru a susține economia României - minim 1% din PIB. Pregătesc resurse financiare inclusiv pentru acest scenariu”, a scris pe Facebook Florin Cîțu, ministrul propus al finanțelor.

Potrivit acestuia, obiectivele acestui pachet de măsuri sunt: consolidarea creșterii economice sustenabile, menținerea locurilor de muncă și puterea de cumpărare a românilor.

Un expert al Comisiei Europene a avertizat vineri că Uniunea Europeană și zona euro vor intra foarte probabil în recesiune anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus.

Pe măsură ce a devenit clar că epidemia COVID-19 va avea impact serios asupra economiei mondiale, liderii au început să anunțe planuri de sprijin financiar în valoare de zeci de miliarde.

Comisia Europeană a propus vineri un plan de investiții de 37 de miliarde de euro pentru susținerea economiei europene. Donald Trump a decretat stare de urgență, deblocând fonduri de 50 de miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei, și presează Congresul să adopte un pachet financiar de sprijin economic în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari.

Germania a dat deoparte frugalitatea și a anunțat că va sprijini financiar companiile cu cât au acestea nevoie, Franța își va compensa cetățenii pentru veniturile pierdute, iar Italia - cea mai afectată țară europeană - pregătește un pachet financiar semnificativ.

Mai mult, Comisia Europeană a anunțat că va relaxa temporar regulile privind deficitul bugetar și ajutoarele de stat pentru a permite guvernelor să susțină mai mult economia în aceste vremuri complicate.

În acest context, guvernul român a fost mai degrabă absent, anunțând că va lua măsuri de sprijin, dar fără a propune nimic concret.

Totuși, pe măsură ce sprijinul pentru guvernul condus de Ludovic Orban a prins contur vineri, Cîțu a început să anunțe câteva idei, pe Facebook. Ministrul finanțelor a venit cu ideea amânării cu trei luni a plății impozitelor pe imobile și mijloace de transport și a susținut că Ministerul injectează lichiditate în piață, dar nu a propus încă nimic major.

 

„Suntem gata pentru orice scenariu, dar începem treptat. În primul rând cu măsuri pentru sectoarele pentru care deja avem informații că sunt afectate”, a susținut Cîțu.

„Mă voi asigura că România primește resurse semnificative din fondurile care sunt create acum în UE pentru a susține efectele economice ale epidemiei de coronavirus. Inclusiv voi cere ca acele cheltuieli care sunt legate direct de combaterea epidemiei de coronavirus să nu fie luate în calcul la execuția bugetară! Pachetul de măsuri pentru stimularea economiei reprezintă un efort colectiv din partea întregii societăți. Nu este momentul pentru populism, este nevoie de responsabilitate”, a subliniat ministrul propus al finanțelor.