Comisia Europeană vede o recesiune a economiei europene mai accentuată decât previziona anterior, dar estimările privind evoluția economiei românești nu s-au schimbat prea mult față de cele publicate în urmă cu două luni.

„Economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național. Din cauza faptului că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât s-a estimat în previziunile noastre din primăvară, impactul asupra activității economice în 2020 va fi mai semnificativ decât s-a anticipat”, a anunțat marți Comisia Europeană.

Astfel, Prognoza de vară a Comisiei arată că economia zonei euro va înregistra o contracție de 8,7% în 2020, urmată de o creștere de 6,1% în 2021. Economia UE se va contracta cu 8,3% în 2020 și va crește cu 5,8% în 2021.

Estimările sunt mai severe decât cele din prognoza de primăvară publicată în mai când contracția era estimată la 7,7% pentru zona euro, și la 7,4% pentru întreaga Uniune Europeană.. De asemenea, creșterea va fi în 2021 ceva mai puțin solidă decât s-a previzionat în primăvară.

În ceea ce privește România, Comisia Europeană estimează o scădere cu 6% a economiei în acest an, similară cu valoarea preconizată în primăvară. Pentru 2021, Executivul UE vede o creștere economică de 4%, ușor mai redusă decât nivelul de 4,2% inclus în prognoza de primăvară.

Comisia a remarcat că economia românească a dat semne de reziliență în primul trimestru, când a înregistrat o creștere cu 2,4% față de aceeași perioadă din 2019, pe fondul unui consum crescut al populației și al acumulării de stocuri.

Dar economia va scădea puternic în al doilea trimestru din cauza blocajelor provocate de epidemia de COVID-19, iar incertitudinile ce planează asupra evoluției bolii vor afecta deciziile de investiții din acest an, notează Comisia Europeană, care menționează că reducerea activității în principalele țări partenere comerciale ale României va avea un impact consderabil asupra exporturilor. 

După o cădere accentuată în primul semestru al lui 2020, activitatea economică va începe să crească în a doua jumătate a anului, pe măsură ce restricțiile vor fi ridicate și creșterea economică va accelera în 2021, preconizează Comisia.

Dar riscurile ca previziunea să nu se adeverească sunt semnificative. Un al doilea val de infectări în România sau într-unul din principalii parteneri comerciali ar întârzia revenirea, avertizează Executivul comunitar.

La nivel european, impactul pandemiei asupra activității economice era deja considerabil în primul trimestru al anului 2020, cu toate că majoritatea statelor membre au început să introducă restricții de deplasare a persoanelor abia la jumătatea lunii martie. Întrucât a intervenit o perioadă mult mai lungă de perturbări și au fost aplicate restricții de deplasare a persoanelor în al doilea trimestru al anului 2020, se estimează că producția economică s-a contractat mult mai mult decât în primul trimestru.

„Cu toate acestea, datele preliminare pentru mai și iunie sugerează că este posibil ca perioada cea mai grea să fi trecut. Conform estimărilor, redresarea va începe să producă efecte în a doua jumătate a anului, deși aceasta va rămâne incompletă și inegală de la un stat membru la altul”, spune Comisia Europeană.

Impactul economic al restricțiilor de deplasare a persoanelor a fost mai grav decât s-au așteptat la început autoritățile europene. „Situația este încă dificilă și ne confruntăm cu numeroase riscuri, printre care se numără un nou val masiv de infecții. În orice caz, aceste previziuni arată clar de ce avem nevoie de un acord cu privire la pachetul nostru ambițios de măsuri de redresare, NextGenerationEU, pentru a ajuta economia”, susține Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei pentru o economie în serviciul cetățenilor.

„În ceea ce privește anul în curs și anul viitor, ne putem aștepta la o relansare economică, dar trebuie să fim atenți la ritmul diferit al redresării. Trebuie să ne protejăm în continuare lucrătorii și companiile și să ne coordonăm strâns politicile la nivelul UE, pentru a ne asigura că vom ieși din această criză mai puternici și uniți”, a adăugat el.