Bursele din întreaga lume se pregătesc să încheie una dintre cele mai proaste săptămâni din istorie.

Investitorii din întreaga lume renunță la activele considerate riscante, iar vânzările de acțiuni au atins cote înalte, pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus.

Analiștii se tem că activitatea economică va fi puternic afectată de epidemia de coronavirus, în condițiile în care companiile din turism raportează deja vânzări în scădere, dar și alte sectoare au raportat perturbări ale activității.

Indicele Dow Jones al pieței americane a înregistrat joi cel mai mare declin din istoria sa de peste 100 de ani, de aproape 1.200 de puncte (4,4%) într-o singură zi. Și alți indici ai pieței de acțiuni din New York au înregistrat scăderi semnificative în ultima săptămână, de la nivelurile maxime atinse în urmă cu foarte scurt timp.

Dar scăderea nu a fost limitată doar la piața americană, mai ales că SUA a fost ferită până acum de cazuri de infectări cu noul coronavirus. Indicele global MSCI înregistra vineri dimineață o scădere de 0,5% după o cădere de 3,3% joi. De la începutul acestei săptămâni și până în prezent a pierdut 9,3%, ceea ce înseamnă că este pe cale să înregistreze cel mai grav declin săptămânal după prăbușirea de 9,8% înregistrată în luna noiembrie 2008, în plină criză financiară, notează Reuters.

Îngrijorările cu privire la o recesiune majoră au dus cotația petrolului la cel mai scăzut nivel din ultimul an, scrie agenția internațională de presă, preluată de Agerpres. Cotațiile futures pentru țițeiul american au scăzut cu 2,7%, până la 45,85 dolari per baril, după ce au pierdut deja 14,1% în această săptămână, ceea ce înseamnă cea mai mare scădere din ultimii nouă ani.

În paralel, investitorii se îndreaptă spre securitatea oferită de obligațiunile considerate cu grad mare de siguranță. Randamentele pentru obligațiunile americane pe zece ani au atins un minim istoric de 1,241%. Tot pe fondul reorientării investitorilor spre active sigure, cotația aurului a ajuns la 1.646,4 dolari, în apropiere de cea mai ridicată valoare din ultimii șapte ani, la 1.688,9 dolari, atinsă la începutul acestei luni.

În București, bursa era în scădere cu aproximativ 3,2% la ora 10:15, după un declin de 1,5% în ședința de joi. Și în precedentele cinci ședințe piața locală a închis pe roșu, după un început foarte bun de an.

La nivel mondial, au fost raportate peste 82.000 de cazuri de infecții cu noul agent patogen, și au fost înregistrate peste 2.800 de decese cauzate de COVID-19.